Cele trei căi de mântuire ale creștinilor

   Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, a rânduit trei căi de măntuire pentru toți creștinii. Căsătoria, adică viața de familie prin Taina Nunții, pentru naștere de copii. Apoi, călugăria, prin renunțarea la familie și intrarea […]

cruce   Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, a rânduit trei căi de măntuire pentru toți creștiniiCăsătoria, adică viața de familie prin Taina Nunții, pentru naștere de copii. Apoi, călugăria, prin renunțarea la familie și intrarea în viața monahală, pentru a urma numai lui Hristos, cum au făcut Sfinții Apostoli și mulți cuvioși părinți. Această cale este mult răspândită în Biserică.

Curăția sau viața celibatară, adică trăirea în lume, necăsătorit, dar în desăvârșită feciorie și curăție, pentru dragostea lui Hristos și pentru slujirea Bisericii Lui, cum sunt preoții celibatari, fecioarele și văduvele credincioase, precum și creștinii ortodocși misionari. Această cale se mai numește și călugărie albă, fiind la fel de mult răspândită în sânul Bisericii lui Hristos, urmând modelul Domnului, al Maicii Domnului și al Sfinților Apostoli.

Pentru a alege una din aceste feluri de viață creștină pe pământ, fiecare tânăr trebuie să se roage cât mai mult lui Dumnezeu, să citească multe cărți ortodoxe și să ceară sfatul duhovnicului său și al celor mai iscusiți părinți duhovnicești.

(Arhim. Ioanichie BălanCălăuza ortodoxă în familie și în societate II, Editura Moldovei și Bucovinei, 1999, p. 15)
doxologia.ro