Cozonac delicios de Craciun

Ingrediente:
-1 kg faina
-6 oua
-250 grame zahar
-200 gr ulei fara miros( se poate folosi si margarina sau unt)
-500 ml lapte
-50 gr drojdie proaspata
-esente, zahar vanilat-3pliculete
-100 g stafide, -2 linguri de cacao ,
-200 g nuci.
-o lingurita de sare
-o lamiie rasa
Cum pregatim:
1.Inmuiem drojdia cu 3 linguri de lapte caldut si o lingura de zahar.Adaugam 3 linguri de faina, inca 3 linguri de lapte caldut si se amesteca energic pana se fac basici. Presaram faina, se acopera  si apoi se da la crescut plamadeala.
2.Pregatim intre timp galbenusurile care se freaca cu putina sare, apoi cu zaharul, putin cate putin pana se face o pasta spumoasa.Se bat albusurile spuma.
3.Se ia plamadeala de la crescut si se pune peste faina tinuta la cald in prealabil.In mijloc se face un locusor unde punem plamandeala usurel. Se amesteca cu galbenusurile, putin lapte si albusurile batute spuma, se adauga coaja de lamiie, zaharul vanilat.
4.Framantam bine, bine, circa o ora fara oprire, adaugand ulei caldut putin cate putin. Ne dam seama ca aluatul e framantat bine atunci cand apar basicutele in aluat si nu ramane lipit de maini.Se acopera cu un stergar si se lasa la caldut la crescut timp de 1-2 ore.
5.Atentie, cand framantam sa nu fie curent in incapere, sa fie cald si bine, nu va certati, faceti tot in liniste, voie buna si dragoste de Dumnezeu.
Pregatim umplutura:
6.Peste stafide se toarna apa fierbinte apoi peste nuca se toarna lapte ca sa le cuprinda, se adauga 2 linguri de cacao,o lingura de zahar, un praf de vanilie, albusul batut de la un ou, apoi stafidele scurse de apa.
7.Se ia aluatul de la crescut, si se intind foi groase de un deget care se ung cu umplutura de mai sus, apoi punem tot in tava unsa bine cu ulei si presarata cu faina.Se mai lasa 10-15 minute la dospit.
8.Cuptorul trebuie sa fie incalzit la temperatura de 180 grade.Se unge cozonacul cu galbenusul ramas. Se introduce tava la cuptor. Nu se deschide cuptorul timp de 20 minute, apoi se micsoreaza temperatura pina la 160 grade si se lasa la copt inca 30 minute(se verifica cu scobitoarea daca este gata).
9.Se scoate cozonacul pe un prosop, se unge cu miere sau sirop de zahar si se lasa sa se raceasca treptat.
Pofta buna!    Sarbatori fericite!