Datoria noastră este să primim toate de la Tatăl Cel Ceresc cu supunere copilărească

Dacă boală mi-a venit, slavă Ție, Doamne! Dacă boala s-a întețit, slavă Ție, Doamne! Dacă nu mai poate fi tămăduită, slavă Ție, Doamne!

Dacă ați fi fost întotdeauna sănătos, mulțumit de toate, liniștit și bucuros, atunci, cine știe, poate că și voi, ca și alți oameni, v-ați fi abătut spre o trăire împrăștiată și ați fi dus o viață după gustul acestui veac. Dar Dumnezeu, prevăzător de toate, vă apără ca un Părinte Milosârd de toate cele nefolositoare și neplăcute Lui. Fapt pentru care să nu vă mâhniți și să nu ispitiți de ce nu vi se întâmplă ceea ce doriți, ci ceea ce niciodată nu v-ați fi dorit, pentru că Dumnezeu știe mai bine ce este de folos pentru noi – sănătatea sau boala.

Iar datoria noastră este să primim toate de la Tatăl Ceresc cu supunere copilărească, fie și cele amare, spunând: „Tatăl nostru, facă-se voia Ta!”, sau să zicem precum zicea un stareț cu înțelepciune dumnezeiască: „Dacă boală mi-a venit, slavă Ție, Doamne! Dacă boala s-a întețit, slavă Ție, Doamne! Dacă nu mai poate fi tămăduită, slavă Ție, Doamne! Pentru că mai bine îmi este să fiu cu Tine în Cer, decât cu oamenii pe pământ”. Și, urmând acest exemplu, Dumnezeu să vă dea să răbdați cu tărie toate câte vi se întâmplă și să mulțumiți pentru toate, și Dumnezeul mântuirii va fi întotdeauna cu voi. (Sfântul Cuvios Antonie de la Optina)

(Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, Galați, 2009, p. 55)
doxologie.ro