De ce avem dezlegare la peste in perioada Penticostarului

In zilele de miercuri si vineri din perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Rusalii, avem “dezlegare la peste“. A fost o vreme cand in calendarul ortodox au lipsit mentiunile legate de aceste dezlegari. In urma uniformizarii randuielilor si practicilor liturgice ale Bisericii Ortodoxe Romane, in calendarul ortodox apare acum “dezlegare la peste” in zilele de miercuri si vineri din perioada Penticostarului sub diferite forme: prin mentionarea intre paranteze, “dezlegare la peste” sau utilizand ca semn grafic un peste. In unele calendare bisericesti “dezlegarile la peste” sunt indicate sub ambele forme.

In Ticul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari legate de aceste dezlegari la peste: “Iar in miercurile si vinerile toatei Cincizecimi dezlegam calugarii la untdelemn si la vin, iar mirenii si la peste. Afara de miercurea injumatatirii si de miercurea odovaniei Pastilor, ca in acele doua zile dezlegam la peste si la vin, iar unii dezleaga si in celelalte miercuri si vineri ale Cincizecimii” (Tipicon, Suceava – Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, Editura “Bucovina Istorica”, 2002, p. 46).

Iar in Ceaslov se mentioneaza: “Deci, sosind stralucita zi a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, se face dezlegare la toate cele de hrana, pana in Duminica Tomei, adica monahii dezleaga la branza, oua si peste, iar mirenii si la carne. Apoi, de luni dupa Duminica Tomei, pana in Duminica Pogorarii Sfantului Duh, lunea se mananca peste, si miercurea si vinerea untdelemn, iar mirenii si peste. Iar in miercurea injumatatirii praznicului si a odovaniei Pastilor, dezlegam cu totii la peste. Iar din Duminica Pogorarii Sfantului Duh, pana in Duminica tuturor Sfintilor, dezlegam in toate zilele la branza, oua si peste, iar mirenii si la carne”. (cf. Ceaslovul cel Mare, Alexandria: Editura Biserica Ortodoxa, 2003, p. 772)

Iulian Predescu
crestinortodox.ro