Suntem chemati sa postim pentru a ne bucura deplin de sarbatoarea Nasterii Domnului. Sfintii Parinti au cautat intotdeauna sa ne atraga atentia ca daca vom dedica mai mult timp pentru pregatirea bucatelor decat pentru rugaciune, e semn ca suntem stapaniti de pofte si placeri. Iar satisfacerea lacomiei pantecelui, da nastere altor patimi. Din acest motiv, in orice post ne-am afla, nu trebuie sa cautam niciodata mancaruri deosebite si nici sa ne ridicam de la masa satui.
Biserica nu a recomandat niciodata extremele. Din acest motiv, avand in vedere ca in aceasta perioada a postului lipsesc legumele si fructele proaspete, ea ii ofera omului ca binecuvantare spre un post mediu ca asprime mai multe zile in care se poate manca peste. Astfel, in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), avem dezlegare la peste.
In acest an, in Postul Craciunului avem dezlegare sa consumam peste in urmatoarele zile: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica), 23 noiembrie (Sfantul Antonie de la Iezerul Valcii), 25 noiembrie (Sfanta Mucenita Ecaterina si Sfantul Mercurie), 27 si 28 noiembrie (sambata si duminica), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava cel Sfintit), 6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfanta Mucenita Filofteia), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 12 decembrie (Sfantul Ierarh Spiridon), 11 si 12 decembrie (sambata si duminica), 13 decembrie (Sfantul Ierarh Dosoftei), 18 si 19 decembrie (sambata si duminica).
Biserica urmareste prin aceste dezlegari la peste induhovnicirea trupului si nu mortificare lui. De exemplu, pravila ne cere ca in zilele de luni, miercuri si vineri sa nu mancam cu untdelemn si postim pana la orele 15.00-16.00. Asadar, daca in anumite zile suntem chemati sa mancam doar hrana uscata sau legume fierte, in altele avem dezlegare la peste, ca o mangaiere pentru trup.
crestinortodox.ro