De ce trebuie sa ne rugam pentru cei adormiti?

pomenirea2-150x150    Sambata, 19 iunie 2021, se face pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de vara. Credinta in nemurirea sufletului ne face sa fim preocupati de starea celor trecuti in lumea vesniciei. Credem in puterea rugaciunilor pentru cei adormiti, chiar daca nu stim starea in care acestia se afla. Pentru cei din iad, rugaciunile noastre pot imbunatati soarta acestora pana la iertarea totala a pacatelor si intrarea in Imparatia lui Dumnezeu. Iar pentru cei din rai, efectul acestor rugaciuni poate face ca o persoana dintr-o stare de fericire inferioara sa ajunga in una superioara.

Mentionam ca dupa moarte, urmeaza Judecata particulara a lui Dumnezeu, in urma careia sufletul intra fie intr-o stare de fericire pe care noi o numim rai, fie intr-una de suferinta cunoscuta sub denumirea de iad. Aceste stari sunt provizorii, ele dureaza pana la Judecata universala cand vor avea loc hotararile finale.

Protestantii au optat pentru predestinatie, in sensul ca fiecarui om i s-a stabilit o anumita soarta in lumea de dincolo. Catolicii vorbesc de purgatoriu, afirmand ca intre rai si iad exista un spatiu intermediar in care sufletele pacatosilor se purifica prin foc.

Noi ortodocsii ne rugam, insa nu singuri, ci impreuna cu sfintii si cu Maica Domnului. In urma acestor rugaciuni pot avea loc schimbari, dar numai in sens pozitiv, adica de la mai-rau la mai-putin rau si de la mai-putin bine la mai-mult bine.

IPS Bartolomeu Anania ne spune ca daca ne dorim ca rugaciunea noastra sa fie putere pentru cei morti, e necesar ca noi sa devenim puternici, adica lipsiti de pacat. Sa cautam si noi sa traim cat mai curat, ca si rugaciunile noastre sa devina mai puternice.

Adrian Cocosila
crestinortodox.ro