Dupa mai bine de 500 de ani, Dumnezeu a descoperit, pe data de 3 ianuarie 1950, Moastele pline de har ale Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou, Moaste care raspandesc o mireasma dumnezeiasca si care sunt izvor de tamaduire pentru cei care li se inchina cu credinta si ii cer ajutor Sfantului Efrem cel Nou.
Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou au fost descoperite de stareta Manastirii Buneivestiri (monahia Macaria) prin revelatie dumnezeiasca, astfel: In timp ce se plimba printre ruinele vechii manastiri1, monahia Macaria se ruga Bunului Dumnezeu sa-i descopere pe unul dintre Sfintii care s-au nevoit la acea manastire si care si-a dat viata pentru apararea credintei ortodoxe.
Maica Macaria s-a rugat mult timp si, dupa o vreme, a auzit un glas care i-a spus: “Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti.” si i s-a aratat in chip tainic un colt de pamant din pridvorul manastirii. Mai tarziu, acelasi glas a rasunat mai puternic si i-a poruncit: “Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti!”.
Intr-o zi, stareta i-a spus unui muncitor care ajuta la repararea manastirii sa sape in zona care i se aratase in revelatia dumnezeiasca. Dar omul nu asculta de maica stareta si sapa undeva mai departe de locul indicat de tainicul glas. Dupa ce a incercat in 3-4 locuri si a dat de pietre de fiecare data, muncitorul s-a intors la locul pe care i-l aratase maica la inceput si a inceput sa sape nervos.
Stareta Macaria il ruga sa lucreze cu atentie, deoarece acolo putea fi ingropat cineva. Cand a ajuns la o adancime de 1,7 metri, muncitorul a descoperit craniul unui om si, in aceeasi clipa, s-a raspandit imprejur o mireasma de nespus. Muncitorul a amutit, s-a ingalbenit la fata si maica l-a rugat sa o lase singura putin.
Monahia Macaria a ingenuncheat cu evlavie si a imbratisat ramasitele Sfantului, presimtindu-i adanc maretia martiriului. Sufletul ei s-a umplut de bucurie, deoarece aflase o mare comoara. Cu multa grija, maica a indepartat pamantul si a descoperit Sfintele Moaste intregi.
Maica si-a dat seama ca este vorba de un preot, deoarece, dand la o parte pamantul din dreptul mainilor, maica a zarit marginile manecii unei haine preotesti. Haina era foarte curata, nu avea nici cea mai mica urma de praf; era cusuta grosolan, avand o cusatura precum cele din vremurile de demult, iar grosimea firului era mai mare de 1 milimetru. Click aici pentru a afla mai multe detalii despre cartea “Viata, aratarile, minunile, acatistul si paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, grabnicul ajutator si marele facator de minuni”, carte in care sunt descrise amanuntele descoperirii Moastelor Marelui Mucenic din Nea Makri.