Din slujitoare ale mortii, femeile mironosite devin marturisitoare ale vietii

Duminica a treia dupa Pasti este inchinata Femeilor Mironosite. Din Scriptura aflam numele catorva dintre ele: Maria Magdalena, Salomeea, Ioana, Maria si Marta, Maria lui Cleopa si Suzana. Acestea erau femei credincioase care il urmasera pe Iisus in timpul activitatii Sale publice.

Obiceiul iudaic cerea ca trupul celui adormit sa fie uns cu mir. Avand in vedere ca ingroparea Domnului s-a facut vineri in graba, pentru ca incepea Sabatul, femeile purtatoare de mir vin la mormantul Domnului sa implineasca ceea ce nu au putut face la ingroparea Sa. Astfel, in prima zi a saptamanii, Duminica, “dis-de-dimineata”, “fiind inca intuneric”, pornesc spre mormantul Domnului ca sa unga trupul Lui, fara sa se asigure ca vor putea deschide mormantul. Caci se intrebau: “Cine ne va pravali noua piatra de la usa mormantului?” (Marcu 16, 3). Insa, dragostea fata de El nu le face sa ramana departe de Cel ingropat.

Sfintele Evanghelii ne spun ca ajunse la mormant au vazut ca piatra, care era foarte mare, fusese rasturnata (Marcu 16,4). Intrand in mormant au vazut un tanar (inger) sezand in partea dreapta, imbracat in vesmant alb si s-au spaimantat. Acesta le-a vestit Invierea Domnului: “Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde l-au pus. Dar mergeti si spuneti ucenicilor Lui si lui Petru ca va merge in Galileea” (Mc. 16, 6-7).

Ingerul este prezent pentru a le descoperi femeilor mironosite ca mormantul este gol, nu pentru a face posibila Invierea Domnului. Mentionam ca Mantuitorul inviase fara a strica pecetile mormantului, dupa cum S-a nascut din Fecioara Maria fara a-i pierde fecioria. Asadar, piatra de pe mormant a fost inalturata nu pentru a iesi Hristos, ci pentru a-i convinge pe ceilalti de realitatea invierii Sale. Fiind Dumnezeu, a iesit din mormant fara a-l deschide.

Pentru dragostea lor mare fata de Hristos, au fost rasplatite cu bucuria de a se intalni cu Insusi Hristos Cel inviat din morti.

Femeia este prima care se invredniceste de vederea Noului Adam, dupa cum Eva a fost prima persoana omeneasca care l-a vazut pe Adam. Il descopera pe Noul Adam tot intr-o gradina, daca avem in vedere ca mormantul Domnului se afla intr-o gradina. Sinaxarul Duminicii cuprinde si mentiunea “se cuvenea ca aceea, care cazuse mai intai sub pacat, care auzise mai intai blestemul: in dureri vei naste fii, si-l mostenise, sa vada mai intai Invierea si sa auda ea insasi bucuria”.

Femeile Mironosite vin sa-L unga pe Cel Uns, pe Hristos, si se intorc acasa unse de El ca vestitoare ale invierii. Din “slujitoare ale mortii”, femeile devin marturisitoare ale vietii. Insusi mirul, un ulei alcatuit din foarte multe substante aromate, cu care se imbalsamau mortii, devine materia ungerii in Taina Mirungerii, care se administreaza indata dupa Botez.

Chiar daca niciuna dintre femei nu a fost prezenta la anumite evenimente minunate, cum ar fi Schimbarea la Fata a Domnului de pe Tabor, acest lucru nu le-a adus nici intristare si nici nepasare fata de Hristos. Nu s-au simtit neglijate sau nemultumite. Acelasi lucru trebuie sa se petreaca si cu noi. Chiar daca nu suntem martori ai unor minuni, sa arda in noi dorul dupa El. Si arzand, vom putea avea parte chiar de lucrarea ingerilor. Ei vor fi trimisi de Domnul sa ridice de la noi toate necazurile vietii, dupa cum au ridicat si piatra de la usa mormantului Domnului.

Adrian Cocosila
crestinortodox.ro