Biserica Ortodoxa se va afla pe 19 martie 2023, in Duminica Sfintei Cruci, a treia duminica din Postul Sfintelor Pasti. Asezata la mijlocul Postului Mare are menirea de a-i intari pe crestini in urcusul duhovnicesc: “Veniti credinciosilor sa ne inchinam lemnului celui de viata facator, pe care Hristos Imparatul Slavei, de bunavoie mainile intinzandu-si ne-a inaltat la fericirea cea dintai, pe care vrajmasul prin placere amagindu-ne, a facut sa fim izgoniti de la Dumnezeu. Veniti credinciosilor sa ne inchinam lemnului prin care ne-am invrednicit a sfarama capetele vrajmasilor celor nevazuti” (Triod).
In Duminica Sfintei Cruci se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare si se va citi pericopa din Evanghelia de la Marcu in care se vorbeste despre lepadarea de sine si urmarea lui Hristos.
In vechime, aceasta duminica era cunoscuta sub denumirea Praznicul celei de a treia inchinari a Crucii. Prima sarbatoare a Crucii era cea de pe 14 septembrie, cand se praznuia descoperirea ei de catre Sfanta Elena, iar a doua era cea din 1 august care facea trimitere la victoria imparatului Heraclie asupra persilor si intoarcerea Sfintei Cruci la Ierusalim in anul 630.
In aceasta duminica, la finalul Utreniei, are loc scoaterea din Sfantul Altar a Sfintei Cruci. Ea aminteste de ceremonia din trecut, care avea loc la Ierusalim, apoi la Constantinopol, in Vinerea Patimilor. Idiomelele cantate in timpul cinstirii sfintei cruci din aceasta duminica, reproduc aproape literal unele imne in Vinerea Mare:
“Astazi, Stapanul fapturii si Domnul slavei pe Cruce a fost pironit si in coasta a fost impuns. Fier si otet a gustat dulceata Bisericii. Cu cununa de spini a fost incununat Cel ce a acopera cerul cu nori. Cu haina de ocara a fost imbracat si peste obraz a fost batut cu mana de tarana Cel ce a zidit pe om cu mana Sa. Pe spate a fost batut Cel ce imbraca cerul cu nori. Scuipari si rani a luat si ocari si pumni, si toate pentru mine, Cel osandit, le-a rabdat Mantuitorul meu si Dumnezeu, ca sa mantuiasca lumea de inselaciune, ca un Milostiv” (Duminica a III-a a Postului Mare, Idioma a II-a).
Crucea este dusa in procesiune, asemeni Darurile inainte sfintite, iar slujba se deschide cu o parafraza a cantului de la intrarea Sfintelor Daruri de la Liturghia Darurilor inainte sfintite:
“Acum ostile ingeresti insotesc lemnul cel cinstit cu buna cucernicie inconjurandu-l si cheama pe toti credinciosii la inchinare. Veniti deci, cei ce va luminati cu postul, sa cadem la el cu bucurie si cu frica, strigand cu credinta: Bucura-te, cinstita Cruce, siguranta lumii”(Vecernia Mica, Duminica a III-a Doamne Strigat-am).
In sinaxarul inchinat Duminicii Sfintei Cruci se mentioneaza: “A fost asezata Sfanta Cruce in saptamana de la mijlocul Postului celui Mare pentru urmatoarea pricina. Sfantul Post de 40 de zile se aseamana cu izvorul cel din Mera din pricina asprimii si amaraciunii lui si a lipsei de trai bun. Si dupa cum dumnezeiescul Moise cand a bagat lemnul, la porunca lui Dumnezeu, in mijlocul izvorului si l-a indulcit tot asa si Dumnezeu, Care ne trece prin Marea Rosie cea spirituala, cea duhovniceasca, ne scoate la liman prin lemnul cel de viata facator al Sfintei Cruci, indulcindu-ne amaraciunea Postului cel de 40 de zile si mangaindu-ne pe noi care traim si trecem prin aceasta pustie pana ce ne va duce la Inviere si la Ierusalimul cel duhovnicesc … Dupa cum cei care calatoresc pe o cale aspra si lunga, zdrobiti de oboseala, daca intalnesc pe cale un copac umbros se odihnesc putin, asezandu-se sub el, si oarecum refacuti termina si restul drumului, tot asa si acum, in timpul postului, a fost sadita de Sfintii Parinti la mijlocul acestei cai obositoare Crucea cea aducatoare de viata, spre a ne odihni, a rasufla si a ne face pe noi cei osteniti sprinteni si usori pentru restul ostenelii”.
Iulian Predescu
crestinortodox.ro