Aproape toată lumea a auzit de Valentine’s Day sau Ziua îndrăgostiţilor și poate descrie această sărbătoare în câteva cuvinte. Pe de altă parte, mulți sunt contrariați de faptul că nu găsim în calendarul ortodox niciun sfânt cu numele de „Valentin” sărbătorit în data de 14 februarie și asociază această zi cu sintagma „sărbătoare de import”.
După cum știm, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte populară în rândul tinerilor, cu atât mai mult că, în timpurile noastre, nici cei mai în vârstă nu sunt lipsiți de amintirea sărbătorii. Cum să se raporteze un creștin la această sărbătoare? Păi, dacă ar fi fost aniversată invadarea unei țări, dacă ar fi fost aniversat un război, dacă am fi ieșit cu arme să facem paradă cu tancuri și tunuri, tot am avea de comentat pe marginea acestui subiect. Mie, spre exemplu, nu-mi plac paradele militare în care afișăm arme și alte metode de război care nu fac decât să ucidă oameni.
Așa că, ce e rău în a te uita cu drag și cu bucurie la o sărbătoare care pomenește sau serbează iubirea? Ce e mai frumos pe lumea asta decât iubirea? Nu văd nimic deplasat în această zi de 14 februarie, exceptând zona de marketing a ei, pentru că tinde să transforme iubirea în comerț.
Loc de o floare și de un cuvânt frumos față de iubita ta sau față de soție există și este un prilej bun să ne reamintim că iubirea ține lumea aceasta. Adică, eu aș vedea puțin mai relaxat și puțin mai luminos ziua aceasta pentru că este, totuși, o sărbătoare cu reverberații pozitive. De ce nu, e un prilej să recunoaștem că dragostea este esența creștinismului – dacă dragoste nu e, nimic nu e, nu-i așa?
Avem și noi Dragobetele și multe alte sărbători care au la bază amintirea iubirii. Cred că mai multe zile care să ne amintească de iubire nu dăunează nimănui. Nu trebuie să fim încrâncenați pe tema asta. Putem să ducem flori și de Dragobete, si de Valentine’s Day, și de 1 și de 8 martie. E loc pentru toate, dacă aduc lumină.
Catalin Acasandrei
doxologia.ro