Iarba grasă, o minune pentru organism

trava_portulak   Datorită conținutului său nutrițional, iarba grasă este considerată un superaliment. Află din articolul de față care sunt beneficiile acestei plante medicinale pentru sănătate.
Cunoști deja multiplele beneficii oferite de iarba grasă? Această plantă era folosită în Grecia Antică și în medicina chinezească datorită proprietăților sale diuretice, laxative, dar și detoxifiante.

Iarba grasă: o simplă buruiană?

Până acum câțiva ani, iarba grasă (Portulaca oleracea) era considerată o simplă buruiană care crește peste tot. Aceasta poate apărea chiar și în crăpăturile din trotuar. Fermierii nu sunt încântați de prezența sa, deoarece le afectează culturile.

În ciuda aspectelor menționate, această plantă cu flori galbene sau roz se remarcă prin rezistența sa deosebită și valorile nutriționale excelente. În prezent, iarba grasă este recunoscută drept un superaliment care poate fi consumat ca orice altă legumă și care oferă multe beneficii pentru sănătate.

Componentele ierbii grase

portulac1   Iarba grasă este bogată în vitaminele A, B și C și minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc și seleniu, printre altele. În plus, aceasta este printre plantele cu cel mai ridicat conținut de acizi grași esențiali omega 3, care se găsesc în semințele sale.

În același timp, iarba grasă conține cantități generoase de mucilagiu (fibre),flavonoide, fitoestrogeni și acizi organici, cum ar fi acidul citric și acidul malic. Totodată, unul dintre componentele sale principale este melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn.

Beneficii oferite de iarba grasă pentru sănătate

1. Iarba grasă este antiinflamatoare. Datorită conținutului de mucilagiu, acizi grași omega 3 și minerale, această plantă are proprietăți antiinflamatoare puternice, ajutând la ameliorarea durerii și a disconfortului de la nivelul aparatului urinar și digestiv.

2. Este antioxidantă. Iarba grasă se remarcă printr-un conținut foarte bogat de antioxidanți. Vitaminele C și E, flavonoidele, alcaloizii, beta-carotenul și glutationul luptă împotriva radicalilor liberi și previn îmbătrânirea.

3. Este foarte hrănitoare. Grație conținutului ridicat de nutrienți și acizi grași omega 3, iarba grasă hrănește organismul în profunzime din interior. Astfel, această plantă îmbunătățește sănătatea pielii, a părului, a unghiilor, a articulațiilor, etc.

4. Este antiseptică. Iarba grasă are proprietăți antimicrobiene foarte eficiente.

5. Iarba grasă este benefică pentru sistemul cardiovascular. Uimitoarele beneficii oferite de iarba grasă vizează și aparatul cardiovascular. Acest remediu îmbunătățește circulația, reglează tensiunea arterială, previne aritmia, etc.

7. Este diuretică. Iarba grasă este un remediu excelent pentru retenția de apă. Astfel, aceasta reduce umflăturile din corp și luptă împotriva obezității.

8. Remediu împotriva ulcerului. Uimitoarele beneficii oferite de iarba grasă sunt datorate și conținutului de mucilagiu. Acesta protejează mucoasa organelor interne și previne gastrita și ulcerul, afecțiuni frecvente ale sistemului digestiv.

9. Iarba grasă scade febra. Această plantă minunată scade febra în mod natural.

10. Este hipoglicemiantă. Iarba grasă reduce în mod natural glicemia, prevenind diabetul, obezitatea și rezistența la insulină.
sursa: dozadesanatate.ro