Pe 18 august este cinstita Icoana Maicii Domnului cea numita “Pantanassa”, adica ” Imparateasa tuturor”, una dintre icoanele facatoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu, prezenta in Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos. Prin rugaciunile catre Maica Domnului, savarsite inaintea acestei icoane, multi credinciosi s-au tamaduit de cancer si de alte boli incurabile.
Sfantul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Multi l-au numit “Gradina Maicii Domnului”. In acest loc sfant, viata zilnica se intrepatrunde in mod obisnuit cu minunile. Fiecare calugar athonit a vazut sau a trait minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu. Pentru minunile savarsite de Maica Domnului, icoanele ei, pastrate in bisericile manastirilor, sunt ferecate in aur si impodobite cu pietre si bijuterii scumpe.
Sapte icoane facatoare de minuni
Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor din Sfantul Munte Athos, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Fiind distrusa de imparatul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorita de imparatul Teodosie I cel Mare (379-395), in semn de multumire catre Maica Domnului, pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.
Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.
Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: “Vimatarissa”, adica “Altarita”; “Paramythia”, adica “Mangaietoarea”; “Pantanassa”, adica “Vindecatoarea de cancer”; “Elaiovrytissa”, adica “Izvoratoarea de untdelemn”; “Antiphonitria”, adica “Impotriva glasuitoarea”; “Esphagmeni”, adica “Cea Injunghiata”; “Pyrovolitheisa”, adica “Cea Impuscata”, aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.
Icoana Maicii Domnului “Izbavitoarea de cancer” – Pantanassa
Icoana Maicii Domnului “Pantanassa”, de mici dimensiuni, pictata pe lemn in secolul al XVII-lea, se afla asezata pe iconostasul din partea stanga a naosului bisericii celei mari. Maica Domnului si Pruncul Iisus stau asezati pe un tron imparatesc impodobit, iar de o parte si de alta, in spate, se afla doi arhangheli cu mainile intinse in rugaciune. Icoana a fost adusa de catre obstea lui gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti la Vatoped.
Odata, icoana Maicii Domnului “Pantanassa” s-a luminat in chip minunat, cand un tanar s-a inchinat inaintea ei. De spaima, tanarul a cazut la pamant. Cand si-a revenit, el si-a marturisit niste pacate grele, pe care le savarsise cu putin timp in urma, printre care si cel al vrajitoriei.
Icoana este numita “Vindecatoarea de cancer”. Foarte multi bolnavi s-au vindecat de cancer si de alte boli incurabile, dupa ce s-au rugat si au citit cu credinta “Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa”, inaintea icoanei sale preacinstite.
La noi in tara, copii ale icoanei Maicii Domnului-Pantanassa se afla la Biserica Rusa din Bucuresti si la Manastirea Oasa, din judetul Alba.
Teodor Danalache
crestinortodox.ro
Rugaciune catre icoana Maica Domnului „Pantanassa”
Atotbuna Stapana, Sfanta Maica a lui Dumnezeu, Pantanassa, Imparateasa a toate, nu sunt vrednic sa intri sub acoperamantul sufletului meu. Ci, ca ceea ce esti milostiva, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvant si se va tamadui sufletul meu, si trupul meu slabit se va intari. Caci tu ai tarie putincioasa, si cuvantul tau este plin de putere, o, Imparateasa a toate. Adu-mi biruinţa, roaga-te pentru mine, ca sa maresc numele tau cel minunat totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Troparul Icoanei Maicii Domnului “Pantanassa”
Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerand cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi’i de-a pururea; toata Impresurarea risipeste-le grabnic, turma ta o pazeste de primejdia toata, a-toate-Imparateasa si Maica a Domnului.
Acatistul Icoanei Maicii Domnului “Pantanassa”