Importanta morcovilor in alimentatie si ce beneficii aduc

morcov2 Morcovul este una din legumele cele mai calitative, atât din punct de vedere gustativ, cât și din punct de vedere nutrițional. Beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase, în special datorită conținutului bogat de carotenoide, dar și a conținutului de antioxidanți.

Proprietățile principale ale morcovului:

– morcovul are un aport important de beta-caroten;

– morcovul este un fluidifiant biliar;

– morcovul are o acțiune anti-anemică;

– morcovul este regenerant și detoxifiant;

– morcovul are o acțiune reglatoare și cicatrizantă asupra intestinului;

– deoarece nevoile de vitamine sunt foarte crescute în perioada sarcinii, consumul de morcovi este foarte recomandat;

– morcovul are beneficii importante asupra vederii nocturne;

– morcovul este recomandat persoanelor cu un nivel de colesterol ridicat;

– morcovul ajută la eliminarea acidului uric din organism și este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei;

Antioxidanții conținuți de morcovi fac din această legumă una foarte bună pentru a trata unele tipuri de cancer. Este ideal și pentru a preveni unele boli cardiovasculare.

Morcovul nu este un simplu precursor al Vitaminei A, ci morcovul are o mulțime de alte roluri organice. În primul rând, morcovul permite sinteza vitaminei A, care, împreună cu vitamina D este cea care intervine în creșterea și fixarea minerală.

Morcovul este foarte bogat în vitamine

Pe lângă faptul că este foarte bun la gust, morcovul este aliment natural, adică un aliment medicament. Are un nivel ridicat de vitamine și minerale precum potasiu, calciu și magneziu. Pe lângă vitamina C, acesta mai conține și vitamine din grupa B cu proprietăți calmante și regenerante.

Ajuta la pierderea in greutate

Un morcov de 100 de grame are aproximativ 41 de calorii si cantitati neglijabile de grasime si colesterol. In schimb, completeaza aportul zilnic de nutrienti cu vitamine si fibre alimentare, care hranesc organismul, induc senzatia de satietate si mentin sanatatea tractului intestinal.

Proprietati anti-imbatranire

Beta-carotenul, antioxidantul puternic cu beneficii multiple asupra organismului, are si o actiune protectoare asupra celulelor organismului, ajutandu-le sa lupte impotriva radicalilor liberi. Prin urmare, morcovii au si proprietati anti-imbatranire importante, incetinind fenomenele biologice specifice inaintarii in varsta.

Morcovul reglează activitățile ficatului

La nivel hepatic, morcovul acționează asupra bilei în special, dar se pare că poate să regleze ansamblul activităților ficatului. Morcovul este și cel mai bun prieten al intestinului. Este cel care reglează tranzitul intestinal, cel care are o acțiune de dezinfectare și de cicatrizare a mucoasei.

Sanatatea pielii

Proprietatile detoxifiante ale morcovilor ajuta la eliberarea ficatului de toxine si la vindecarea acneei, prin curatarea fluxului sanguin. Tot morcovii trateaza pigmentarea inegala a pielii, iar vitamina A din aceste legume hraneste celulele dermei, previne deshidratarea si alte probleme dermatologice comune.

Din acest motiv, morcovii sunt utilizati deseori in mastile cosmetice cu ingrediente naturale, iar substantele din aceste legume sunt utilizate in sortimente diverse de produse destinate ingrijirii pielii si a parului.

Morcovul este un laxativ moderat

Morcovul este în același timp laxativ, un laxativ moderat însă poate să reducă și diareea. Datorită nivelului său ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a reține apa, de aici și acțiunea sa de a combate diareea.

Morcovul, un excelent vermifug

Morcovul este și un excelent vermifug și dacă încă problema mai persistă se poate folosi drept adjuvant pentru un tratament mai complex. Mai are și o acțiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează și pe care o cicatrizează.

Prevenirea infectiilor

Medicina traditionala considera morcovul a fi un bun antiseptic natural, excelent pentru prevenirea infectiilor. Leguma poate fi utilizata pentru vindecarea mai rapida a ranilor, fie in forma cruda, fie fiarta sau zdrobita.

Pentru toate aceste motive se recomandă să se consume morcovi și suc de morcovi cât mai des cu putință.