In prima saptamana a Triodului mancam de dulce

triodul    Anul acesta, prima saptamana a Triodului este perioada 14.02. 2022 – 20.02.2022. In calendarul ortodox apare pentru zilele de miercuri si vineri mentiunea harti. Acest lucru inseamna ca avem dezlegare la carne, oua, branza, peste etc. Deci, putem consuma orice fel de alimente.

Sfintii Parinti au randuit sa mancam de dulce in prima saptamana a Triodului pentru a nu ne asemana cu fariseul pomenit in duminica trecuta, care se lauda cu postul sau.

Se mai suspenda postul din zilele de miercuri si vineri si in:

– saptamana dintre Nasterea Domnului si Botezul Domnului;

– saptamana Luminata (prima de dupa Pasti);

Important este sa retinem ca aceasta dezlegare la mancarurile de dulce nu trebuie sa duca la imbuibare. Este nevoie si in aceste zile de discernamant. Sfantul Maxim Marturisitorul ne da urmatorul indemn: “Sa ne aratam mancand pentru a trai, nu traind pentru a manca. Caci primul lucru este propriu firii rationale; al doilea celei nerationale”. Crestinul care va fi lipsit de dreapta socoteala in ceea ce priveste hrana va deveni un rob al placerilor si desfatarilor.

Din invatatura Sfintilor Parinti cunoastem ca sunt trei trepte ale mancarii: infranarea, indestularea (saturarea) si imbuibarea. Infranarea este prezenta atunci cand cineva se ridica de la masa flamand. Indestularea inseamna a manca cu masura, dar fara a ramane flamanzi si imbuibarea inseamna a manca mai mult decat trebuie, iar umplerea stomacului cheama dupa sine si alte desfatari. Asadar, sa ne folosim cu socoteala de aceste zile cu harti.

Sursa: CrestinOrtodox.ro