Îndemn la unitate și determinare în susținerea parcursului european al Republicii Moldova

În contextul manifestărilor care au loc peste Prut pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Mitropolitul Petru al Basarabiei transmite un îndemn favorabil demersului.

Preaiubiți credincioși din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor,

Astăzi, într-un moment crucial pentru viitorul nostru european, mă adresez vouă pentru a vă îndemna să ne manifestăm ca popor hotărârea clară de a fi parte a familiei europene. Adunarea Națională „Moldova Europeană” convocată astăzi la Chișinău, la care suntem chemați să participăm cu toții, reprezintă o ocazie extraordinară de a face cunoscută vocea și dorința noastră de a îmbrățișa valorile spirituale, morale și culturale europene.

Nădăjduim că integrarea europeană este calea pe care trebuie să o urmăm pentru a asigura un viitor mai prosper și luminos pentru toți copiii noștri. Prin consolidarea democrației, prin promovarea drepturilor omului și prin implementarea reformelor necesare, putem construi o societate mai justă, mai echitabilă, mai deschisă către lume și mai aproape de Dumnezeu.

Aderarea la comunitatea europeană nu este doar un obiectiv politic, ci reprezintă aspirația noastră profundă de a ne alinia la condițiile de trai al țărilor europene, de a contribui la consolidarea păcii, stabilității și prosperității în regiunea noastră. Este o oportunitate de a beneficia de sprijinul și experiența comunității europene în diverse domenii, precum economia, educația, sănătatea, mediu și multe altele.

Astăzi, într-o demonstrație de unitate și hotărâre, să ne exprimăm deschis și fără ezitare dorința noastră de a face parte din comunitatea europeană, susținând conducătorii țării care depun eforturi majore în acest sens. Să dăm dovadă că suntem o națiune determinată și dedicată idealurilor, că suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitățile și să contribuim la construirea unei societăți mai puternice și mai unite.

În calitate de Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, vă îndemn de a susține și promova parcursul european al Republicii Moldova, în interesul și spre bunăstarea tuturor cetățenilor acestei țări binecuvântate de Dumnezeu. Ne vom ruga să sporească dialogul și colaborarea cu partenerii noștri europeni, susținând astfel procesul de integrare europeană.

Astăzi, vă îndemn pe fiecare dintre voi să vă manifestați vocea și să vă faceți auziți. Să ne unim într-o declarație puternică și să transmitem mesajul clar că suntem hotărâți să facem parte din comunitatea europeană. Să arătăm determinare și angajament în realizarea visului nostru comun – o Moldovă dezvoltată, în care valorile noastre naționale și identitatea noastră culturală românească se întrepătrund cu cele europene.

Vă invit să participați în număr cât mai mare la Adunarea Națională „Moldova Europeană” și să vă manifestați susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. Să fim o forță unită și hotărâtă în acest demers, să fim mândri de tradițiile noastre și să ne asigurăm că urmașii noștri vor trăi cu o credință profundă într-o Moldovă europeană, în pace și prosperitate.

Cu încredere într-un viitor binecuvântat,

♱ Înaltpreasfințitul Părinte Petru,
Arhiepiscop al Chișinăului,
Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor