Informatii utile despre Sfanta Cuvioasa Parascheva

Pelerinajul la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi va incepe pe 8 octombrie. Sambata, 8 octombrie 2022, ora 6.00, racla cu sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasa din Catedrala Mitropolitana in cadrul unei procesiuni si va fi depusa in baldachinul exterior Catedralei Mitropolitane, unde va ramane pana pe 16 octombrie.

Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, si a trait in prima jumatate a veacului al XI-lea. A murit pe la 1030-1035. Este inmormantata fara a se cunoaste identitatea ei. Descoperirea trupului ingropat al Sfintei Cuvioase Parascheva s-a facut intr-un mod cu totul minunat, cand un corabier mort “a fost ingropat in apropiere de mormantul sfintei, iar ea s-a aratat in vis acelui om care l-a ingropat pe corabier si i-a spus: sa muti trupul meu de langa trupul acestui corabier care a fost un om pacatos”.

Sfanta Parascheva a mai avut un frate, pe Sfantul Eftimie Izvoratorul de mir, episcopul Maditelor.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns in tara noastra in anul 1641. Racla a fost transportata pe Marea Neagra si a fost intampinata la Galati de catre Vasile Lupu, Sfantul Mitropolit Varlaam, de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi.

Prima mentiune in limba romana despre Sfanta Parascheva apare in Cartea romaneasca de invatatura a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, aparuta la Iasi in 1643.

In vremuri grele, din cauza razboiului, racla cu moastele sfintei Parascheva au ajuns pentru sase luni la Manastirea Samurcasesti din Bucuresti.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns in Bucuresti pe 27 octombrie 1944. Au fost aduse in procesiune de la biserica Palatului Cotroceni pana la Catedrala Patriarhala. Aici au fost intampinate de Patriarhul Nicodim Munteanu. Au stat in Catedrala Patriarhala pana pe 13 noiembrie 1944, cand au fost duse la Iasi.

In anul 1947 moastele Sfintei Parascheva au fost purtate in procesiune prin mai multe judete din cauza secetei. Cei care au fost martori ai acestor evenimente, marturiseau ca pe unde trecea sfanta, norii se ingramadeau aducand ploaie.

Sfanta Parascheva este si ocrotitoarea manastirii maicilor din Resedinta patriarhala. In tezaurul paraclisului patriarhal se pastreaza pe langa moastele mai multor sfinti si icoana si vesmantul Cuvioasei Parascheva.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cunoscuta in credinta popular si sub numele de Sfanta Vineri, deoarece Paraskevi (Παρασκευή) din limba greaca inseamna vineri.

Vesmintele Cuvioasei Parascheva se schimba de cinci ori pe an. Se schimba cu o seara inainte de pelerinajul pe “Calea Sfintilor”, dar si dupa hram. Mai este schimbat de Craciun, la inceputul Postului Sfintelor Pasti, iar inainte de Pasti vesmantul se schimba din nou cu unul alb, care ramane pana dupa Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant. Dupa ce au trecut aceste sarbatori, Sfanta Parascheva primeste un vesmant nou, care va fi schimbat la urmatorul hram.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt prezente in Catedrala Mitropolitana din Iasi. 

Sfanta Parascheva, praznuita pe 14 octombrie, a fost numita si Parascheva cea Noua, pentru a nu fi confundata cu alte sfinte care poarta acelasi nume: Sfanta Parascheva, martirizata in timpul imparatului pagan Nero, la 26 februarie; Sfanta Parascheva cea Veche, martirizata in timpul imparatului Antonin Piul, cunoscuta si drept “Sfanta Mucenita Paraschevi”, pomenita in calendar la 26 iulie; Sfanta Parascheva – Piatnita, martirizata in timpul lui Diocletian, la 28 octombrie 304, Sfanta Parascheva de la Polotc, numita, in Apus, Praxeda, fiica cneazului Vasile Rogvolod, care a trait in secolul al XIII-lea si a fost martirizata la Roma.

Sarbatoarea Sfintei Parascheva a luat o mare amploare incepand cu anul 1955, cand un sobor de arhierei a proclamat oficial in fata multor credinciosi si a altor Biserici surori generalizarea cultului Sfintei Parascheva in Biserica Ortodoxa Romana. Pana atunci, Sfanta Cuvioasa Parascheva era trecuta in randul sarbatorilor cu cruce rosie, numai regional. Generalizarea cultului ei a fost stabilita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la 28 februarie 1955.

Incepand cu anul 1996, a devenit o traditie ca de hramul Cuvioasei Parascheva de la Iasi, sa fie aduse moastele altor sfinti. 

Iulian Predescu

Rugaciune catre Sfanta Cuvioasa Parascheva

Purtatoare de chinuri, Sfanta Parascheva, roaga-te Parintelui Ceresc ca pe mine, cel impovarat cu toate pacatele si neinfranat, sa ma ridice spre cuvantarea maririi Sale si sa ma indrepteze ca intotdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele ceresti, iar nu la cele pamantesti.

Roaga-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca a auzit ruga ta cea cucernica, pentru ca si pe mine lenesul, cel ce ma trandavesc spre rugaciune si spre implinirea poruncilor lui Dumnezeu, sa ma indrepteze si sa-mi dea cuget, ca sa doresc a ma ruga Lui neincetat.

Cheama si pe Duhul Sfant – izvorul Care te-a intarit pe tine, fecioara curata, la lupta cea buna -, ca sa-mi zideasca mie inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curata si sa ma intareasca in lucrarea faptelor bune.

Cred ca toate acestea mi le poti mijloci mie, o, Sfanta Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi si de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamarit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!