Ingrediente pentru varianta 1:
– 2 cartofi mare fierti in apa cu sare(o telina fiarta, o ceasca fasole fierte )
-200 ml ulei vegetal
-zeama de lamiie
-2 lingurte mustar
-citeva linguri apa fiarta, racita
Mod de preparare:
- Cartoful (telina, fasolea) se paseaza bine amestecandu-se cu mixerul, se adauga treptat uleiul, zeama de lamaie, mustarul si apa rece pina se primeste o compozitie omojena(ca o smintina)
- Se foloseste ca sos pentru diverse mancaruri de post sau in diferite salate.
Pofta buna!
Maioneza de casa de post Varianta 2
Ingrediente:
-2 linguri faina sau amidon
-200 ml apa
-mustar, zeama de lamaie
-ulei (~ 100 ml)
-sare, piper
-2 catei de usturoi(hrean, dupa preferinta)
Cum preparam:
1.Se amesteca cele 2 linguri de amidon cu putina apa rece pana se desface bine.
2.Restul de apa se pune la fiert. Cand da in clocot se toarna cite putin amestecul de amidon si apa rece si se amesteca la fel ca la o budinca.
3.Se tine pe foc mic pana se ingroasa bine (nu dureaza mai mult de 1 minut).
4.Se lasa la racit si cand e rece se amesteca cu mustar si zeama de lamaie, apoi se picura uleiul, ca la orice maioneza amestecind incontinuu.
5.Se potriveste de mustar, sare, piper si lamaie dupa gust.
Pofta buna!