Marul, in evlavia poporului, este considerat “pomul Sfantului Ilie”, drept pentru care credinciosii nu mananca mere varatice pana la praznicul sfantului, cand acestea sunt aduse la biserica, spre a fi binecuvantate de preot. La biserica, impreuna cu primele mere din an, se aduc si roadele stupilor (faguri de miere si ceara).
Sfantul Ilie, prorocul care l-a marturisit pe Dumnezeu si a luptat neinfricat impotriva pacatului, este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 20 iulie. Viata lui, prezentata in Cartea III Regi, ni-l infatiseaza pe Sfantul Ilie ca pe unul dintre cei mai de seama proroci al Vechiului Testament. El nu cunoaste moartea trupeasca, fiind inaltat la cer intr-un car de foc, pentru a se intoarce iarasi, mai inainte de a doua venire a Fiului lui Dumnezeu. Pe muntele Tabor, cand are loc Schimbarea la Fata, el apare langa Mantuitorul, impreuna cu Moise. Se crede ca el arunca trasnetele lui Dumnezeu si ca tot el este cel care descuie izvoarele cerului, dand pamantului ploaie la vreme.
Merele, hrana completa
Marul este un aliment complet, el fiind renumit in toata lumea pentru valoarea lui nutritionala. Exista sute de soiuri de mere. Dintre nenumaratele roade ale pamantului, marul este primul aliment care se introduce in alimentatia copiilor mici. Marul se digera foarte usor, iar nutrientii pe care ii contine sunt asimilati complet de organismul uman.
Nu gresim daca socotim marul drept un medicament natural complet. Merele intaresc imunitatea. Merele contin toate mineralele si vitaminele de care organismul nostru are nevoie spre a fi sanatos. Ele sunt foarte bogate in antioxidanti, drept pentru care sunt recomandate in boli cardiovasculare si prevenirea aparitiei cancerului.
Cand afara este cald, un mar rece racoreste si energizeaza trupul mai mult decat alte alimente si bauturi. Coaja merelor nu trebuie indepartata, caci in aceasta a asezat Dumnezeu mai multa vitamina C decat in restul fructului. Sunt atat de aromate, incat, asezate in fructiere, merele pot pot inmiresma toata casa.
Cand mancam primele mere ?
Merele varatice, primele care apar in an, avand dimensiuni modeste, sunt verzi si acrisoare, iar coaja lor este neteda si lucioasa. In evlavia poporului, merele varatice, numite si “merele santilesti” sau “merele Sfantului Ilie”, nu se mananca pana in ziua de 20 iulie (praznicul sfantului), cand acestea sunt aduse la biserica, spre a fi binecuvantate (sfintite) de preot si impartite copiilor si celor sarmani.
Potrivit traditiei, merele varatice, care apar in aceasta perioada, ar fi fructele preferate ale Sfantului Ilie, iar pentru aceasta credinciosii sunt datori sa astepte binecuvantarea sfantului, pe care acesta o da in ziua de 20 iulie.
Traditia mai spune ca parintii care au copii morti abia de ziua Sfantului Ilie pot gusta din roadele marului. Pe alocuri, ca milostenie pentru sufletele celor adormiti (mai ales ale copiilor) femeile ii cheama pe copiii satului sub un mar, pe care il scutura, ca mai apoi sa le imparta acestora primele mere. Se crede ca, facand astfel, mortii se odihnesc.
Unii credinciosi pun ca primele mere din an se mananca abia in ziua Sfantului Ilie, facand din aceasta asteptare o mica jertfa, pentru ca sfantul sa pazeasca tara de trasnete. Se crede ca gradinile celor care nu respecta aceasta traditie nu vor fi pazite de grindina.
Alti credinciosi, nadajduind in darurile cele vesnice ale lui Dumnezeu, cred ca cei care nu mananca mere pana in ziua de 20 iulie vor avea parte de “mere din aur” pe lumea cealalta, intelegand prin aceasta darurile cele mai presus de minte ale lui Dumnezeu.
Se crede ca, respectand aceasta traditie, merele se pastreaza mai bine si devin mai gustoase. Potrivit unora, cei care incalca aceasta traditie, vor culege vesnic mere pe lumea cealalta, insa, atunci cand vor vrea sa muste din ele, acestea se vor face nevazute.
crestinortodox.ro