Moastele Sfantului Simeon Stalpnicul

sf.simeon stajpnicul    Sfantul Simeon Stalpnicul (aprox. 390 – 459) s-a nevoit vreme de 37 de ani in varful unui stalp, langa Alep, Siria. Mai este cunoscut ca Sfantul Simeon Stalpnicul cel Batran pentru a fi deosebit de Simeon Stalpnicul cel Tanar si de Simeon Stalpnicul III (sec. V). Este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 1 septembrie, dar si in Biserica Ortodoxa Copta (pe 29 pashons) si in Biserica Romano-Catolica (pe 5 ianuarie ).

Din Sinaxar aflam ca la trei zile dupa moartea cuviosului, trupul sau a fost mutat in Antiohia: “Luand sfintele moaste cu psalmi si cu cantari, le-au dus in Antiohia si a iesit toata cetatea in intampinare. Si era acolo un om mut si surd de patruzeci de ani. Acesta, cum a vazut sfantul trup al Cuviosului, indata i s-a dezlegat legatura auzului si a limbii, si, cazand inaintea sfintelor moaste, a strigat: “Bine ai venit, robule al lui Dumnezeu, ca, iata, venirea ta m-a vindecat pe mine !” Primind antiohienii trupul sfantului mai de pret decat aurul si argintul l-au dus in biserica cea mare, facandu-se multe minuni si tamaduiri la mormantul lui. Dupa cativa ani au zidit o biserica in numele Cuviosului Simeon Stalpnicul si au mutat acolo sfintele lui moaste.”

O parte din Sfintele Moaste ale Sfantului Simeon Stalpnicul sunt pastrate in prezent in Manastirea Schimbarea la Fata din Veria (Grecia). In acest asezamant monahal se gaseste mana dreapta a Sfantului Simeon Stalpnicul, aflata intr-o ferecatura de argint, avand forma unei maini.

Aceasta ferecatura dateaza din 1939. Inainte de aceasta moastele au fost pastrate intr-o cutie iar istoria acesteia s-a pierdut cu trecerea timpului. Exista numeroase marturii care confirma existenta si autenticitatea acestor sfinte moaste.

Moastele Sfantului Simeon Stalpnicul

Radu Alexandru
crestinortodox.ro

Troparul Sfantului Cuvios Simeon Stalpnicul
Glasul 1
Al răbdării stâlp ai fost, râvnind părinţilor celor mai dinainte, cuvioase; lui Iov întru patimi, lui Iosif întru ispite şi vieţii celor fără de trup, tu fiind în trup, Sfinte Simeon, părintele nostru; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.