Nucile verzi – sanatatea noastra: dulceata, tinctura, lichior

Ingrediente:

– 1,5 kg nuci verzi (250-300 buc)
-1 kg zahar
-500 ml apa,
-o lingura miere de albine
– zeama de la o lamiie mare
– 2 cuisoare
– 2 plicuri  vanilie.
Cum pregatim: Nucile se culeg pe la jumatatea lunii iunie (miezul are aspect gelatinos) si se curata de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja nucii propriu-zise, care este inca alba si moale. Nucile se pun in apa rece, ca sa iasa amaraciunea din ele si sa nu se inegreasca. Se lasa astfel 24 ore, acoperite cu o farfurie intoarsa ,ca sa le mentina scufundate in apa.
La nucile curatate se schimba apa de doua-trei ori pe zi si se limpezesc bine timp de 2-3 zile. Intr-o cratita se pune zaharul, mierea, zeama de lamaie, cu apa, si se tin la foc pana cand se dizolva zaharul. Cand siropul da in clocot, se pun nucile, cuisoarele si vanilia. Se fierb pana cand se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul. Dulceata de nuci verzi se fierbe pana cand siropul se leaga, adica picurand dulceata pe o farfurie, picaturile isi pastreaza forma, fara a sari stropi. Cratita se ia de pe foc si, daca ridicindu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una linga alta, inseamna ca dulceata este gata. Dupa ce s-a racit, se pune in borcane. Este o dulceata cu aroma foarte placuta.

2.Cojile verzi se pun intr-o sticla, se acopera cu spirt indoit cu apa sau numai cu rachiu alb si se tin 20 zile sa se macereze. Din aceasta esenta se va prepara lichiorul.

3. Pentru frectii. Umpleti o sticla sau un borcan cu coji proaspete de nuca(adica cele care au ramas de la curatare) si turnati gaz lampant. Lasati la macerat opt – zece zile, filtrati si pastrati lichidul departe de sursa de caldura si ferit de copii. Cu acest amestec se fac ungeri si frectii locale impotriva durerilor reumatice.

4. Tinctura se obtine din nuci verzi. Se taie in patru 20 de nuci verzi, se acopera cu alcool alimentar si, dupa 14 zile, se filtreaza. Se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Tinctura de nuci se administreaza, cate o lingura intr-o jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi, timp de cateva saptamani, in reumatism si guta, hipotiroidie, incontinenta urinara. Extern, tinctura poate fi folosita in spalarea si dezinfectarea ranilor, in gargara, spalari ale gurii in caz de afte sau rani provocate de extractii.
5. Sirop. Nucile verzi pot fi folosite si la obtinerea unui sirop care se prepara simplu si repede. O suta de nuci verzi, se taie in doua sau in patru, depinde de marime, si se pun intr-un borcan sau bidon de cinci litri. Deasupra se toarna un kilogram de zahar si se zbate bine vasul ca zaharul sa inveleasca toate nucile.

Vasul se pune in asa fel incat sa fie in bataia soarelui. In mai putin de 24 de ore se obtine siropul. Dupa extragere, peste nuci se mai poate turna o jumatate de kilogram de zahar si siropul obtinut se amesteca cu celalalt, din prima extractie.
Siropul astfel obtinut, produs suta la suta natural daca e preparat acasa, se poate pastra la frigider si se ia, la nevoie, dimineata, cate o lingura adultii si o lingurita copiii.

Nucile verzi conţin o multitudine de substanţe nutritive precum calciu, fier, zinc, potasiu şi nelipsitele vitamine A, B, E, şi F. Consumati periodic sirop de nuci proaspete, deoarece intaresc vasele de sange si sunt benefice mai ales persoanelor in varsta. Vitamina E reduce foarte mult posibilitatea de a face un atac de cord.

6. Lichor. Pentru a obtine lichiorul de nuci, o bautura delicata cu o aroma deosebita, se amesteca sirop cu alcool, dupa preferinte, fiecare cat il vrea de tare ori parfumat.

Sfaturi utile
1. Folositi neaparat manusi de unica folosinta
2.Daca totusi v-ati patat – spalati  mainile cu apa și sapun, frecați-le cu o lamiae sau cu lapte batut, apoi spalati cu apa.