Piersicile, izvor de sanatate

piersiciPiersicile nu sunt numai niste fructe gustoase si zemoase. Ele iti aduc nenumarate beneficii pentru sanatate, fiind considerate “fructele longevitatii”. Si au si de ce, sunt pline de nutrienti si antioxidanti care te pot ajuta in sarcina, in lupta contra obezitatii, a cancerului sau a racelilor si infectiilor.

Ce beneficii aduc piersicile?

– Sunt energizante.
– Stimuleaza apetitul si secretia sucurilor gastrice si biliare.
– Echilibreaza sistemul nervos.
– Intareste sistemul imunitar.
– Favorizeaza digestia.
– Antioxidantii inactiveaza radicalii liberi si mentin integritatea celulei.
– Intarzie imbatranirea.

Contin:
– 35-50 kcal.
– Carbohidrati: 9.5 grame.
– Proteine: 0.9 grame.
– Vitamine: vitamina A, acid ascorbic, niacina si tocoferol.
– Minerale: potasiu, fosfor si magneziu

Ce proprietati terapeutice au piersicile?

– Sunt un aliat in lupta pentru prevenirea cancerului si a unor afectiuni cardiovasculare.
– Sunt recomandate persoanelor cu probleme digestive.
– Efectele benefice ale piersicilor se regasesc si in cazurile de litiaza urinara, probleme ale ficatului, reumatism si guta.
– Sunt recomandate persoanelor care au anemie.
– Sunt indicate in afectiuni renale.
– Sunt indicate persoanelor care sufera de astm, bronsita, tuse seaca si celor care au hipertensiune.

 Piersicile in cosmetica
Crema de piersici este recomandata pentru tenul normal sau uscat si se prepara astfel: se amesteca bine trei linguri de suc de piersici cu trei linguri de smantana proaspata si o jumatate de lingurita de suc de lamaie. Crema se aplica pe fata, se lasa cinci minute si apoi se clateste. Masca pentru ten normal sau uscat se obtine din amestecul unei piersici pasate cu o lingurita de ulei de migdale dulci. Se lasa sa actioneze pe fata 20 de minute si apoi se clateste bine.
Pentru o senzatie de prospetime si relaxare se pot folosi bilele cu aroma de piersici puse in cada de baie. Acestea ajuta si la imbunatatirea circulatiei sangvine.

piersisa1Cum le consumam?
– Intern, piersicile se pot consuma:
Crude cu coaja, dupa o spalare sub jetul de apa. Se recomanda consumul a trei-patru piersici dimineata, in loc de micul dejun, 15 zile la rand. O astfel de cura este indicata pentru stimularea functiilor digestive si mentinerea alcalinitatii sangelui.
– Sub forma de suc proaspat (1-2 cesti intre mese sau dimineata pe stomacul gol), compot sau fructe confiate. — Frunzele si florile de piersic se pot folosi sub forma de ceai, pentru actiunea lor antiseptica, depurativa si de combatere a infectiilor parazitare. Se pun doua lingurite de planta la infuzat in 300 ml apa fiarta, se lasa 10 minute; se bea cate o ceasca de ceai dupa fiecare masa.
– Extern, piersica hraneste pielea si o regenereaza, actionand excelent contra ridurilor. De asemenea, cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerului de piele.

Atentie!

Piersicile proaspete sunt, în general, bine tolerate de organism, însă puful de la suprafaţa cojii, care conţine substanţe cu rol de apărare, poate declanşa re­ac­ţii alergice. De aceea, se vor administra cu precauţie, în cantităţi mici la început. Persoanele alergice la piersici vor putea consuma nectarinele, care au un potenţial aler­gic mult mai redus, fiind foarte bine tolerate de sistemul digestiv.