Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscut în popor ca Postul Sâmpetrului. Prin respectarea acestui post, se cinstesc darurile Sfântului Duh, care au pogorât peste Sfinţii Apostoli.
Durata postului depinde de data în care este sărbătorit Paştele. Postul incepe mereu in lunea de dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii. În acest an, postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se va încheia în data de 28 iunie pentru creştinii ortodocşi de stil nou şi pe 11 iulie pentru cei de stil vechi.
Acest post nu este foarte sever. Credincioşii exclud din meniu produsele animaliere, dar în zilele de sâmbătă și duminică cei care ţin post au dezlegare la peşte.
După Pravila cea mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare, luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără untdelemn, marți și joi aceleași cu untdelemn (și vin), iar sâmbăta și duminica și pește; dezlegarea la pește se dă și luni, marți și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn și vin. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (7 iulie) se dă dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea. După Tipicul mare, luni, miercuri și vineri se mănâncă mâncare uscată după Vecernie; iar în celelalte zile, ca mai sus.