Reguli in biserica

1.Cind mergi la Sfânta Biserică trebue să te ierţi cu toţi. Dacă merge mama la biserica, să zică: ” Ma rog de ma iarta barbate!” Si tata raspunde: ,,Domnul sa te ierte,iarta-ma si pe mine!” Si sotul raspunde:,,Domnul sa te ierte!”

2.Când mergi la Biserică să duci un mic dar din casa ta. Măcar o lumânărică, măcar un bănuţ, un colacel, placinte sau biscuiti, mere sau vin, ce poţi . Că prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserică se binecuvintează toată averea ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu.

3.Pentru a merge la Sfânta Biserică este să te ierţi cu toţi. Dacă merge mama la biserică, sau La biserică este bine să mergi mai de dimineaţă, ca să poţi apuca Evanghelia Învierii de dimineaţă şi Slavoslovia. Şi totodată dacă te duci mai devreme, te poţi închina liniştit, nu-i lume multă la biserică, te duci la locul tău fără să deranjezi slujba. Nu vorbiţi în biserică, că este mare păcat. Dacă este mare nevoie să vorbeşti, vorbeşte în şoaptă sau prin semne.
4. In stanga se aseaza femeiele iar in dreapta este locul barbatilor(mijlocul trebuie lasat complet liber – este un covor lung care duce de la usile altarului si pana la usa de la intrare).
5. Primul lucru pe care il face un om cand intra in biserica – trebuie sa mearga la iconostas, in partea dreapta a bisericii, in fata altarului este asezata o icoana cu sfantul ocrotitor al bisericii respective sau in alte cazuri sfantul din ziua respectiva, etc. daca usile altarului sunt deschise trebuie sa ocoliti prin centrul bisericii ca sa treceti in cealalta parte. Nu murdariti cu ruj icoanele!
6.Nu sarutati sfintii din icoane pe gura si nu puneti mana pe fata lor caci asta nu inseamna Credinta si nici smerenie. Nu murdariti cu ruj icoanele! Nu puneti tot felul de batiste, fulare, haine, etc. deoarece voi cei ce va rugati va incarcati cu energie divina si o purtati catre cei dragi nu obiectele.
7. Nu va imbracati in biserica ca la discoteca. La Casa Domnului nu mergi sa atragi privirile ci sa te rogi
8. Nu va impingeti deoarece nu veti primi mai mult de la Dumnezeu in asa  fel.   Nu stati cu orele in fata unei racle cu moaste sfinte sau in fata unei icoane facatoare de minuni deoarece puterea lor cuprinde intreaga biserica si nu numai. lasati locul si celorlalti care vor sa se inchine in fata raclei sau icoanei.
9. Partea femenina trebuie sa isi puna un batic, un sal, etc. nu va etalati caciula de blana sau broboada cu fir de aur, ci incercati sa fiti modesti, nu trebuie sa poarte pantaloni sau fuste mini in biserica, va puteti pune o haina lunga, etc care sa acopere cat de cat pantalonii. la multe manastiri din tara si din afara tinuta decenta este obligatorie – se dau fuste lungi, pantaloni, bluze cu maneca, etc.
10. După ce dă preotul binecuvântare de Sfânta Liturghie, nimeni nu mai are voie să se închine la icoane în biserică sau să mai ducă daruri la altar, că este mare păcat. Când zice preotul : ” Binecuvântată este Împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor “, este gata ! De atunci fiecare stă la locul lui liniştit, nu se mai duce să se închine. Chiar de-ai venit cu un dar în biserică,sau lumânare, le dai la urmă.
11. Creştinii trebuie să stea în genunchi când se sfinţesc preacuratele daruri, când se cântă : ” Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm… !”, la Evanghelie, Creaazul si Tatal nostru!
12. Când mergi în faţa Sfântului Potir pui mâinile cruciş pe piept. Şi atunci preotul ia cu linguriţa Preasfintele şi Preacuratele Taine şi ţi le dă să le mănânci.
13.  Barbatii au intaietate la spovedit si impartasit inaintea femeilor, dar dupa copii si batrani!
14. După ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, trec să-ţi iai anaforă, vin sau aghazma. Apoi treceţi la strană sau în pridvor, să vă citiţi molitfele sau rugăciunea de mulţumire după Sfânta Împărtăşanie.
15. Nimeni nu are voie să se împărtăşească dacă nu s-a spavaduit şi-a citit rugăciunile de împărtăşire ( molitfele ), apoi, cele de mulţumire. Cel ce s-a împărtăşit, nu mai are voie să sărute mâna preotului. Până nu stai la masă nu mai ai voie să săruţi nici sfintele icoane, nimic, că ai primit pe Hristos atunci. Nu ai voie să scuipi dupa impartasanie.
16. Cei căsătoriţi, care vor să se împărtăşească cu Preacuratele Taine, trebuie să păzească curăţia în familie, măcar trei zile, iar după ce s-au împărtăşit să ţină măcar două zile. Iar în posturi, trebuie să trăiască toate zilele în curăţie.
17. Cei de acasă n-au voie, Doamne fereşte, în Duminici şi sărbători, să mănânce ceva, până nu vine cel de la sfânta biserică, să le aducă sfânta anaforă, să se împărtăşească cu sfânta anaforă în locul Preacuratelor Taine. Că sfânta anafora ţine locul Preacuratelor Taine pentru cei ce nu pot să se împărtăşească.
18. Duminica şi în sărbători, în timpul Sfintei Liturghii, n-ai voie să faci mâncare, că este mare păcat. Fă mâncarea de sâmbătă seara. În caz de mare nevoie, după ce ieşi de la Sfânta Liturghie, ai voie să faci mâncare. Dar în timpul Sfintei Liturghii, când preotul leagă cerul cu pământul şi scoate părticele pentru milioane de suflete, tu să nu te apuci atunci să faci mâncare, că-i mare păcat !