Sfanta Filofteia

     Sfanta Mucenita Filofteia este sarbatorita pe 7 decembrie. Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, avand in vederea ca ea a trecut la cele vesnice […]

sf. filofteia     Sfanta Mucenita Filofteia este sarbatorita pe 7 decembrie. Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, avand in vederea ca ea a trecut la cele vesnice pe cand avea doar 12 ani. Numele Filofteia sau Filoteia este de origine greceasca si inseamna “iubitoare de Dumnezeu”. A trait la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo (Bulgaria). Mama sa era o persoana evlavioasa. De la ea a invatat cata bucurie aduce dragostea fata de Dumnezeu si aproapele. Desi mama sa moare, Filofteia nu va uita niciodata indemnurile ei de a iubi neincetat.

Potrivit traditiei, Sfanta Filofteia daruia zilnic saracilor din mancarea pe care trebuia sa o primeasca tatal ei la camp. Orice sarac care ii iesea in cale era hranit. Din acest motiv, tatal ramanea uneori fara hrana indestulata. Afland de la cea de-a doua sotie ca Filofteia imparte mancarea saracilor, se hotaraste sa o urmareasca. O vede impartind hrana celor sarmani si neintelegand milostenia, isi loveste fiica cu securea la un picior. Atat de grav a ranit-o, incat si-a dat sufletul. Avea numai 12 ani.

Moastele Sfintei Filofteia la Curtea de Arges

Moastele Sfintei Filofteia au ramas la Tarnovo pana in 1393, anul in care Taratul bulgar a fost ocupat de turci. Pentru a le feri de profanare, moastele au fost duse la Vidin, iar dupa cativa ani i-au fost oferite lui Mircea cel Batran (1386-1418). Acesta le-a asezat in vechea ctitorie domneasca, cu hramul “Sf. Nicolae”, de la Curtea de Arges, pe atunci catedrala mitropolitana.

Sunt persoane care sustin ca moastele mucenitei au venit direct din locul in care ea a fost martirizata de tatal ei. Potrivit acestei versiuni, trupul Sfintei Filofteia nu a putut fi ridicat decat numai dupa pomenirea numelui cetatii Curtea de Arges. Insa, potrivit studiilor recente, moastele ei au venit in Tara Romaneasca dupa ce au stat o vreme in Vidin.

In timpul primului razboi mondial, moastele Sfintei Filofteia au fost duse in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti, iar dupa terminarea razboiului au fost readuse la Curtea de Arges. Din 1949 ele se afla in paraclisul acestei manastiri.

Cultul Sfintei Filofteia

Cinstirea Sfintei Filofteia a fost la inceput locala. In sedinta din 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat generalizarea cinstirii ei in toata tara. Slujba proclamarii acestei generalizari a avut loc in octombrie 1955, la Curtea de Arges.

Sfanta Filofteia in traditia populara

Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita. In traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si “aducatoarea de ploi”. Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu, a plouat si roadele au fost bogate.

Adrian Cocosila
crestinortodox.ro

Rugăciune către Sfânta Filofteia, la vreme de boală

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.