Sfanta Mucenita Agata este cinstita pe 5 februarie. Sfanta Agata este una din cele mai cunoscute mucenite din Apus. Sfanta Agata s-a nascut in Sicilia, dintr-o familie instarita. Traieste in perioada in care imparatul Deciu a poruncit ca toti crestinii sa fie persecutati. La varsta de 15 ani a fost arsestata din ordinul lui Cvintilian, conducatorul Siciliei. Acesta, fiind cucerit de frumusetea ei, a dorit sa o ia de sotie. Este dusa pentru un timp in casa unei femei necredincioase, Afrodisia, cu scopul ca aceasta femeie necredinciosa sa o faca sa lepede dragostea pentru Hristos si sa primeasca iubirea patimasa fata de lume si cele din ea. Nereusind, Afrodisia marturiseste ca ii era mai usor sa schimbe firea focului sau a pietrei, decat de a schimba hotararea Agatei in a urma lui Hristos. Ea dorea mai degraba sa moara de moarte muceniceasca decat sa se lepede credinta in Hristos.
Cvintilian, in timpul judecatii, ii spune: “Daca te tragi dintr-o familie de seama, de ce te porti ca o roaba?” “Pentru ca sunt roaba lui Hristos”, a raspuns Agata. A doua zi, in timpul interogatoriului, a fost pusa sa jertfeasca zeilor. A refuzat si cu mult curaj a marturisit pe Mantuitorul in fata lui Cvintilian. Acesta, vazand credinta ei, a poruncit sa-i fie taiati sanii. Insa, noaptea, este vindecata in chip minunat de Dumnezeu in temnita. Datorita vindecarii sale, este considerata a fi ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la san. In temnita, i se descopera si Sfantul Apostol Petru si o intareste in credinta.
Fara a fi impresionat de vindecarea ei miraculoasa, Cvintilian a poruncit sa fie tavalita peste cioburi de oale sparte si tarata peste carbuni aprinsi. Supusa mai multor chinuri, si-a dat sufletul in mainile Domnului.
La manastirea Antim din Bucuresti, se afla un fragment din moastele Sfintei Mucenite Agata, adus in anul 2017 prin bunavointa parintelui arhimandrit Nectarie Sofelea, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor.
Pentru ca in ziua praznuirii Sfintei Agata, Sfantul Antim ia hotararea de a ridica Manastirea Antim ca urmare a unei descoperi dumnezeiesti, chipul ei a fost pictat de Sfantul Antim Ivireanul in icoana sfintilor ocrotitori. Icoana este prezenta in interiorul locasului de cult. Insa, chipul Sfintei Agata este prezent si in pridvorul bisericii, in mozaic, lucrat de pictorita Olga Greceanu.
Iulian Predescu