Sfantul Nichita s-a nascut in Bitinia. A trait in vremea luptei impotriva sfintelor icoane. Dupa finalizarea studiilor, Sfantul Nichita a intrat in Manastirea Midichia, unde staretul Nichifor l-a tuns monah. Dupa sase ani de nevointe, a fost hirotonit preot. Este ales egumen al manastirii, dupa moartea staretului.
In timpul prigoanei declansate de luptatorii impotriva icoanelor, Sfantul Nichita a fost intemnitat si torturat, fara insa a putea fi clintit din Sfanta Ortodoxie.
Dupa moartea imparatului Leon Armeanul, Sfantul Nichita a fost eliberat si s-a retras intr-un loc pustiu de langa Constantinopol, unde a petrecut ultimele sale zile in rugaciune. Dupa adormirea sa, trupul lui a fost adus in manastirea pe care a pastorit-o. In timpul slujbei de ingropare, multi bolnavi au ajuns si s-au atins de trupul lui, capatand vindecare. Sfintele sale moaste au fost asezate langa cele ale parintelui lui duhovnicesc, sfantul patriarh Nichifor, si langa ale fratelui sau intru nevointe, sfantul Atanasie.
Troparul Sfantului Nichita Marturisitorul
Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba claugarilor cea de Dumnezeu insuflata Nichita, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Iosif imnograful
– Sfantului Mucenic Elpidifor;
– Sfantului Mucenic Diu;
– Sfantului Mucenic Vitonie;
– Sfantului Mucenic Galic;
– Sfantului Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
– Sfantului Mucenic Pavel Rusul.
Maine, facem pomenirea: Sfintilor Cuviosi Gheorghe de la Maleon, Zosima, Platon.
Sursa: CalendarOrtodox.ro