Sfantul Proroc Daniel este sarbatorit pe 17 decembrie

profetul daniil   Biserica Ortodoxa il sarbatoreste in fiecare an pe 17 decembrie pe Sfantul Proroc Daniel. A trait la sfarsitul secolului al 7-lea si inceputul secolului al 6-lea, atunci cand regatul lui Israel a fost ocupat de babilonieni prin regele Nabucodonosor.

In luna decembrie, Sfintii Parinti au randuit sa praznuim trei sfinti cu numele Daniel: pe 11 decembrie il sarbatorim pe Sfantul Daniil Stalpnicul, care a trait in secolul al VI-lea remarcandu-se printr-o asceza cu totul exceptionala, pe 17 decembrie pe Sfantul Proroc Daniel, care a vietuit cu 460 de ani inainte de Hristos, iar pe 18 decembrie il cinstim pe Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul, duhovnicul si indrumatorul Sfantului Voievod Stefan cel Mare.

Prorocul Daniel s-a nascut in Bet-Horon-ul de Sus. Sfantul Proroc Daniel era din tribul lui David si a fost dus de tanar in robia babiloniana, impreuna cu alti tineri, la porunca regelui Nabucodonosor II (605-562 i. Hr.). Datorita intelepciunii sale a a ajuns sa ocupe functii importante la curtea regelui din Babilon. Prin harul lui Dumnezeu a devenit sfatuitor pentru patru imparati, doi babilonieni si doi persani.

La curtea regelui, Daniel si cei trei tineri s-au hranit doar cu legume si apa si s-au aratat mai frumosi decat cei hraniti cu multe desfatari. E important sa mentionam ca atunci cand se face binecuvantarea darurilor dupa Liturghie se face pomenirea lor, ca unii care s-au hranit cu seminte si erau mai frumosi la vedere decat fiii paganilor care s-au hranit cu multe bunatati.

Sfantul Daniel a postit si s-a rugat pentru vindecarea regelui babilonian Nabucodonosor al II-lea, incat acesta i-a dat numele Beltsatar. L-a dorit urmasul sau pe tron, insa prorocul Daniel a refuzat. La curtea imparatului, prorocul Daniel si-a dovedit intelepciunea de fiecare data cand s-a ivit prilejul: a salvat de la moarte pe nevinovata Susana, defaimata pe nedrept de doi batrani desfranati; a descoperit si a talmacit imparatului un vis cu o statuie alcatuita din mai multe parti, care fiind lovita de o piatra mica s-a prabusit, aratand ca piatra aceea preinchipuia pe Mesia (Daniel 2, 31-47).

Cand imparatul Cirus le-a permis evreilor sa se intoarca in tara lor de origine, Daniel a ramas in continuare cu persoanele care nu s-au mai intors. Astfel, Daniel devine ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost dusi in exil.

In vremea regelui Attic s-a invrednicit de moarte muceniceasca, prin taierea capetelor impreuna cu cei trei tineri, Anania, Azaria si Misail, iar apoi a fost inmormantat in Persia, in mormant regal.

Daniel inseamna, in evreieste, “Dumnezeu este judecatorul meu”. Sfantul Proroc Daniel se numara intre cei patru mari Proroci ai Vechiului Testament, impreuna cu Sfintii Isaia, Ieremia si lezechiel.

Profetul Daniel are meritul de a fi localizat in timp venirea Mantuitorului Hristos. Daca alti profeti au prezis neamul din care Se va naste sau familia, tribul, poporul, altii au fixat timpul, cum este cazul lui Miheia care proroceste ca Se va naste in Betleemul lui Iuda, Daniel are meritul de a fi anuntat timpul, e vorba de capitolul 9, versetul 24, profetie care spune ca vor trece inca 69, respectiv 70 de saptamani de ani. Deci, daca adaugam anii de la 445, vom ajunge in anul 15 al domniei lui Tiberius, Se naste Hristos, sau mai exact anul 29 e.n., cand incepe Mantuitorul Hristos misiunea evanghelizarii poporului biblic, intai, si apoi a celorlalte neamuri. Tot Daniel vorbeste pentru prima oara despre Intruparea lui Hristos, pe care Il numeste Fiu al Omului.

Troparul Sfantului Proroc Daniel, glasul al 2-lea: