Sfintii Trei Ierarhi – aparatori ai credintei (video)

sfintii_trei_ierarhiSfintii trei ierarhi: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie de Nazianz sunt praznuiti pe 30 ianuarie/12 februarie. Chiar daca fiecare din cei trei Sfinti Ierarhi au in calendar zile separate de praznuire, in secolul al XI lea s-a stabilit ca ei sa fie sarbatoriti impreuna, pentru a evita dezbinarea credinciosilor, care ajunsesera sa considera pe unul din ei mai demn de cinstire.

Sfintii Trei Ierarhi s-au aratat impreuna Sfantului Ioan al Evhaitelor si i-au spus intr-un glas: “La Dumnezeu una suntem si nici o impotrivire sau vrajba nu este intre noi. Ci fiecare la timpul sau, indemnati fiind de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea, si de vei chema pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, impreuneaza-ne praznuirea intr-o singura zi.” Asa s-a incheiat disputa prezenta intre crestini pe tema „care este cel mai mare dintre cei trei sfinti ierarhi“.

Sfantul Vasile cel Mare a aparat dumnezeirea Duhului Sfant si a Fiului. In lucrarea “Despre Duhul Sfant” arata pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii ca Duhul este de o fiinta cu Tatal si de o fiinta cu Fiul. A fost primul care a facut o distinctie clara intre fiinta si energie, descoperindu-ne ca noi il cunoastem pe Dumnezeu doar in lucrarile Sale.

Sfantul Grigorie de Nazianz participa la formularea teologica a dogmei Sfintei Treimi. In cele “Cinci Cuvantari Teologice” rostite in capela Sfintei Invieri din Constantinopol, el trateaza despre modul in care trebuie facut teologie, despre Dumnezeu in fiinta Sa, despre Fiul lui Dumnezeu Intrupat si despre Duhul Sfant, demonstrand cu temeiuri biblice ca cele trei persoane sunt de o fiinta.

Sfantul Ioan Gura de Aur pune un accent deosebit pe demonstrarea modului in care Dumnezeu intervine si lucreaza prin pronia Sa asupra Bisericii, asupra vietii credinciosilor. Sfantul Ioan Gura de Aur pune accentul pe doctrina sociala a Bisericii. Ne descopera ca nu putem intelege taina comuniunii Sfintei Treimi daca nu facem experienta comuniunii ecleziale.

Cand vorbeste despre Sfintii Trei Ierarhi, Biserica spune despre ei ca Sfantul Vasile cel Mare este mana care lucreaza, Sfantul Grigorie Teologul este mintea care gandeste, iar Sfantul Ioan Gura de Aur este gura care vorbeste.

La Congresul Facultatilor de Teologie din Atena din anul 1936 s-a hotarat ca ei sa devina patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic din intreaga lume.
Daniel Voicu
sursa:http://www.crestinortodox.ro/

Sfintii Trei Ierarhi 2015 – predica parintelui Calistrat