Sfintii Trei Ierarhi sunt cinstiti impreuna pe 30 ianuarie, zi de sarbatoare inscrisa cu rosu in calendar. Dar nu sunt praznuiti doar laolalta, ci si aparte. Astfel, in data de 1 ianuarie Biserica il pomeneste pe Sfantul Vasile cel Mare, in data de 25 ianuarie pe Sfantul Grigorie Teologul si pe 13 noiembrie si 27 ianuarie pe Sfantul Ioan Gura de Aur.
Sfintii Trei Ierarhi au trait in secolul al IV lea si au luptat impotriva ereziilor vremii. La sfarsitul secolului al 11-lea, pe timpul imparatului Alexie Comnenul, aparuse o dezbinare intre credinciosi privind rolul fiecarui ierarh in viata Bisericii. Din acest motiv, Sfintii Trei Ierarhi s-au aratat impreuna Episcopului Ioan al Evhaitelor si i-au spus intr-un glas: “La Dumnezeu una suntem si nici o impotrivire sau vrajba nu este intre noi. Ci fiecare la timpul sau, indemnati fiind de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea, si de vei chema pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, impreuneaza-ne praznuirea intr-o singura zi.”
In urma acestei descoperiri, Episcopul Ioan al Evhaitelor a propus ca Sfintii Trei Ierarhi sa aiba o zi speciala de impreuna praznuire. Astfel, credinciosii au fost feriti de gandul intrebarii: care dintre cei trei este mai vrednic de cinstire? Ca urmare a propunerii Episcopului Ioan s-a stabilit ziua de 30 ianuarie, ca zi de pomenire a celor trei sfinti ierarhi, o zi in care sa nu se mai puna accentul pe deosebirea dintre cei trei, ci pe lucrarea lor comuna pentru Biserica.
Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei, intr-o familie evlavioasa, primind de la parintii sai o educatie crestina aleasa. L-a cunoscut pe Sfantul Grigorie de Nazianz in Atena, la studii, legand o stransa prietenie care va dainui toata viata. Erau nedespartiti si cunosteau numai doua cai: “spre scoala si spre biserica”. Sfantul Vasile cel Mare a luptat impotriva ereziei lui Arie care nega dumnezeirea Fiului si a ereziei lui Macedonie care nega dumnezeirea Sfantului Duh. A aparat adevarul despre Sfanta Treime, marturisind ca exista un singur Dumnezeu, Tatal care naste pe Fiul si purcede pe Sfantul Duh si aceste trei Persoane au o singura Fiinta. Ele sunt nedespartite, una in cealalta si din acest motiv, atunci cand ne adresam uneia din Persoanele Sfintei Treimi, ne intalnim si cu celelalte Persoane.
Sfantul Grigorie Teologul s-a nascut langa cetatea Nazianz, intr-o veche familie de aristocrati. Sfantul Grigorie a fost numit “Teologul”, care inseamna “cuvantator de Dumnezeu”, pentru ca a explicat Taina Sfintei Treimi pe intelesul oamenilor din vremea lui. Sfantul Grigorie Teologul a rostit la Constantinopol, in Biserica ‘Invierii’, cinci cuvantari teologice care i-au adus faima de mare orator si teolog.
Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in Antiohia Siriei si a predicat mai ales mirenilor, chemandu-i la faptele milosteniei si la pocainta. Sfantul Ioan Gura de Aur a respins in predicile sale politeismul pagan, dar si monoteismul rigid de origine iudaica ce ignora trinitatea Persoanelor.
Sfintii Trei Ierarhi au aparat dreapta credinta si unitatea Bisericii intr-o perioada a marilor erezii trinitare, hristologice si pnevmatologice, dar si a intalnirii credintei ortodoxe cu filosofia greaca, cand era foarte greu de inteles cum Dumnezeu este Unul in Fiinta si, in acelasi timp, Intreit in Persoane. Ei sunt numiti si mari dascali. In inteles duhovnicesc, dascal nu este doar cel care transmite informatii, ci este cel care si le insuseste, le traieste si le arata prin tacere.
Incepand din anul 1936, cand a avut loc primul congres al scolilor de teologie, Sfintii Trei Ierarhi sunt Ocrotitori ai invatamantului teologic.
Sursa: CrestinOrtodox.ro