Sfintisori moldovenesti de post

Ingrediente: – 700 g faina – 50 g margarina de post -2 linguri ulei – 100 g zahar -50 g drojdie -300 ml apa –  coaja rasa de lamiae -1-2 plicuri zahar vanilat – miere de albine – nuci macinate sirop facut din apa cu zahar si esente (dupa gust).
Cum pregatim: 1. Se dizolva  drojdia in 1/2 cana de apa (calda), punem apoi o lingurita zahar, 2 linguri faina si lasam sa creasca aprox. 10 minute. 2.  Se topeste  margarina cu uleiul; fierbem o cana de apa cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie; lasam sa se raceasca. 3.  Dupa ce a dospit drojdia o adaugam peste faina si incepem sa framantam, punand apoi si siropul cu zahar si margarina topita;    aluatul se framanta bine pana nu se mai lipeste , si il lasam sa creasca; 4. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 12 bucati si facem din fiecare un sul apoi ii dam forma de 8; 5.  Asezam mucenicii intr-o tava unsa cu ulei , se mai lasa sa creasca inca 20 de minute,  apoi ii dam la cuptor aprox. 30 min; 6. Dupa ce s-au copt  se lasa sa se raceasca, se mai pot trece eventual prin putin sirop de zahar , ii ungem cu miere de albine si presaram nuca deja prajita si macinata. Sa aveti  o zi  de Sfintii Mucenici cat mai frumoasa , cu multa voiosie si masa cat mai plina!