Sambata, 4 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.
Pomenirea mortilor are loc în prima sâmbătă din luna noiembrie, de obicei în apropierea Postului Crăciunului.
În popor se mai numeste Mosii de toamna.
Dimineaţa are loc Sfânta Liturghie, după care începe slujba Parastasului.
Se face pomenirea tuturor moşilor şi strămoşilor noştri adormiţi în dreapta credinţă, în nădejdea Învierii.
Este importantă în primul rând participarea noastră la slujbă (în linişte, cu atenţie şi cu credinţă), apoi pomelnicul pe care îl dăm preotului, cu numele de botez al celor morţi din familie.
În zilele de Moşi, o persoană din fiecare familie vine la biserică cu o colivă, o sticluţă de vin, aprinde două lumînări (pentru că la morţi tot timpul trebuie să fie cu soţ), şi cere să fie pomeniţi morţii familiei respective. La aceste pomeniri sînt menţionaţi nu numai morţii cunoscuţi, ci şi cei necunoscuţi, cei care au murit pe cîmpurile de luptă şi nu au mai fost găsiţi, cei care au murit înainte de a fi botezaţi, cei care au fost lepădaţi, de aceea la sfîrşitul pomelnicelor femeile trec cuvintele: prunci nebotezaţi, prunci pierduţi, necunoscuţi.
Cu aceasta ocazie, credinciosii aduc la biserica daruri de milostenie pentru sufletele celor adormiti din neamul lor, cum ar fi: coliva, vin, colaci, lumanari si tamaie. Prin traditie, cei adormiti, participa in mod nevazut la Sfanta Liturghie. Totodata, crestinii aduc spre slujire si daruri de mancare, bautura si chiar haine sau obiecte indragite de cei adormiti.
Dumnezeu să-i odihnească!