Sinaxar: Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Astăzi prăznuim pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi toate cetele îngereşti. Sfântul Arhanghel Mihail este cel care s-a luptat cu îngerii răi. După ce satana a căzut din cer, Dumnezeu l-a rânduit căpetenia îngerilor buni. În decursul timpului, Arhanghelul Mihail i-a vestit lui Lot pieirea Sodomei şi Gomorei, i s-a arătat lui Iacov când fugea de fratele său Isav, l-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înainte de începerea cuceririi Canaanului. Sfântul Arhanghel Gavriil a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria şi a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor. Se presupune că tot el a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului vestind Învierea Domnului femeilor mironosiţe. (Diac. George Aniculoaie)

suesa: Ziarul Lumina

Obiceiuri si traditii

In traditie, Mihail se bucura de o venerare mai mare, el fiind cel care poarta uneori cheile Raiului, lupta impotriva diavolilor, sta la capul bolnavilor daca le este sortit sa moara si la picioare daca le este harazit sa mai traiasca. Traditia il pune alaturi Sfantului Ilie cand tuna si fulgera, sau alaturi Sfantului Haralambie ca pazitor al ciumei.
In zonele de munte, Arhanghelii sunt patronii turmelor de oi. Traditia spune ca stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita “turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in staulul oilor, odata cu intrarea berbecilor in turma. Daca turta cade cu fata in sus e semn incurajator, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cade cu fata in jos e mare suparare in randul ciobanilor.
Tot cu ocazia acestei sarbatori, in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, pomeniri si praznice pentru cei morti, iar in biserici fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.
In unele zone, Arhanghelii au inchinata si o vara, “vara arhanghelilor”, reprezentata de 3-4 zile senine si calduroase intre 21 noiembrie si Craciun. In popor, Arhanghelul Mihail este cel care elibereaza Soarele si Luna din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura, adica la eclipse. Are putere si asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea sa dea drumul gerului pe pamant, acesta nelasand-o.
In viziunea populara, arhanghelii sunt patronii casei, ard pacatele omenesti si purifica, prin post si rugaciune, constiintele. Se crede, de asemenea, ca acestia ii insotesc pe oameni pe tot parcursul vietii, de la nastere si pana la moarte, rugandu-se neincetat lui Dumnezeu pentru sanatatea lor.
de ziua Arhanghelilor, nu se lucreaza, nu se face treaba, cei care nu se supun acestei interdictii urmand sa aiba parte de chin mare la vremea mortii. Oamenii trebuie sa mearga la biserica, sa aprinda lumanari, sa se roage pentru belsug si sanatate.