Tarta cu dovleac

Acest tip de aluat trebuie să fie framantat putin, cu ingrediente reci si sa fie pastrat cel putin cateva ore la frigider inainte de utilizare.

Ingrediente pentru aluat: -200 g de grame de faina -100 grame de unt(margarina vegetala) -100 grame de zahar -50 ml apa rece -1 lingură coaja de lamaie -1 varf de cutit de sare Cum pregatim: 

  1. Amestecati intr-un bol faina cu sare, zahăr şi cu coaja de lamaie.
  2. Adaugati untul rece taiat cubulete si apa rece.
  3. Framantati totul pana obtineti un aluat sfaramicios. Aluatul se framanta cat mai putin cu putinta, dar suficient cat sa se amestece toate ingredientele.
  4. Formati o forma sferica din aluat, infasurati-o in folie alimentara si introduceti-o la frigider pentru minim o ora.

Umplutura: 700 gr dovleac pentru placinta ras, 100 gr zahar, 100 gr margarina sau unt 2-3 linguri pesmet alb fin, 100 gr nuca prajita, un praf de scortisoara, o esenta vanilie la fiola Pentru uns: un ou sau 2 linguri miere de albine incalzita 1.Dovleacul curatat de coaja se rade prin razatoarea apoi se caleste intr-o cratita in care am pus margarina si  zaharul. Cand s-a inmuiat bine se da deoparte si se adauga pesmetul incorporandu-l. Dupa ce s-a racit se aromatizeaza cu esenta de vanilie , praf de scortisoara si se incorporeaza nuca prajita si taiata in bucati mici. 2.Aluatul astfel obtinut se imparte in doua. Din prima parte  se intinde o foaie groasa de 7-8 mm si se aseaza intr-o forma de tort detasabila. 3.Aluatul trebuie sa atarne peste marginile formei.Se aseaza umplutura de dovleac dupa care se indeparteaza surlpusul de aluat taind cu un cutit de jur imprejur exact de unde se termina umplutura. 4.Aluatul ramas se intinde in foaie la fel de groasa si se taie fasii cu ajutorul unei rozete zimtate sau cutit . 5.Se aseaza fasiile de aluat formand un model frumos. 6.Se unge cu ou batut sau cu miere de albine daca vreti sa fie de post si se coace la foc potrivit pana se rumeneste frumos. Aproximativ 30-40 minute la 180. 7.Se lasa sa se raceasca in tava dupa care se indeparteaza inelul formei si se aseaza pe platou.