Traditii si superstitii – Sf. Andrei

Astazi, 30 noiembrie romanii ii sarbatoresc pe toti cei ce poarta numele Sfantului Andrei. Se spune ca Sf. Apostol Andrei, ucenic al Botezatorului a fost cel dintai trimis spre propovaduire spre […]

Astazi, 30 noiembrie romanii ii sarbatoresc pe toti cei ce poarta numele Sfantului Andrei. Se spune ca Sf. Apostol Andrei, ucenic al Botezatorului a fost cel dintai trimis spre propovaduire spre tinuturile Greciei, Marii Negre si Dunarii dupa Inaltarea Domnului ajungand astfel si pe meleagurile noastre. Considerat ocrotitorul romanilor, Sf. Andrei a poposit se pare prin tinuturile Dobrogei, lasand in urma sa un lacas sfant in care el primise gazduire de la preotii locali – Pestera Sf. Andrei.  La cateva sute de metri mai departe se vad in stanca si urmele vechilor chilii unde se spune ca ar fi trait ucenicii sai, dar si urmele sapate de cele 9 izvoare ce formau odinioara paraul in care au fost botezati primii crestini. 

    Se spune ca prima biserica crestina de la noi a fost cea aflata in aceasta pestera. In 1944 biserica a fost sfintita, insa ulterior a fost distrusa de trupe rusesti. Abia dupa 1990 biserica din pestera a fost refacuta. Cu toate acestea in ea a fost pastrat ”patul Sf. Andrei” o scobitura in stanca, unde se presupune ca se odihnea propovaduitorul, patul oferind alinare astazi celor suferinzi. De aceasta zi se leaga insa la romani mai multe traditii si obiceiuri mai mult sau mai putin crestine. Legendele si povestile din popor spun ca: – astazi vin strigoii sa fure rodul livezilor si mintile oamenilor. Pentru izgonirea lor, ferestrele si tocurile usilor trebuie unse cu usturoi de fetele tinere. De aceste idei se leaga si obiceiul pazirii usturoiului de catre fete si baieti; se spune ca in timp ce acestia petrec, usturoiul este inzestrat cu calitati aparte ce il transforma in remediu in caz de boala. Se spune totodata ca acele fete care poarta astazi usturoi la brau se vor casatori. – un alt obicei era macinatul graului indarat; prin amestecarea lui cu apa se obtinea un aluat din care se faceau turte ce erau asezate pe o scandura. Apoi se dezlega cainele din lant, iar pe a carei turta o manca prima, insemna ca acea fata se va marita prima.prin alte zone, felete erau imbracate cu cojoace si legate la ochi. Daca astfel reuseau sa prinda in staul oile, era semn ca nu se vor marita; daca prindeau insa berbecul, fetele aveau sa se casatoreasca cat de curand. – in unele sate se spune si astazi ca nu e bine sa maturi de Sf. Andrei sau sa arunci gunoi afara pentru ca lupii sa nu manance vitele. – in unele sate copiii sunt trimisi cu faina la raspantie de drum. Se spune ca daca dau ”de pomana lupului” aruncand faina in cele 4 zari, lupii nu vor manca vitele. pentru a vedea cum va fi anul ce va veni, se aduc in casa crengute de visin, prun, mar sau cires si se pun in apa. Daca infloresc pana la Craciun inseamna ca anul este roditor. Aceeasi semnificatie o are si graul frumos incoltit dupa ce a fost pus de fiecare membru al familiei intr-un vas cu putina apa. Graul sadit nu trebuie aruncat dupa Craciun, ci dat pasarilor. daca in familie sunt membri bolnavi, este bine sa se aduca in casa o icoana cu Sf. Andrei pentru o  grabnica insanatosire.astazi se binecuvanteaza apele izvoarelor si fantanilor sa nu sece anul urmator.daca vitele se agita in noaptea de Sf. Andrei e semn ca vin lupii. Pentru a le proteja, gospodarii fac cate o cruce din ceara pe care o lipesc pe cornul drept al vitelor. se spune ca azi nu e bine sa te piepteni si nici sa torci lana. pentru a-si visa viitorul sot, fetele tinere isi pun sub perna 41 de fire de grau. – azi nu se dau bani imprumut si nici daruri pentru a nu pagubi. In popor se spune ca Sf. Andrei (Mos Andrei) este cel care deschide frumoasa luna a cadourilor.