Ultimele cuvinte ale Sfântului Luca al Crimeei: „Nu vă temeţi! Luaţi putere din numele lui Iisus!”

 sf.luca al crimeii   După o viaţă plină de realizări medicale şi lupte duhovniceşti, pentru că nu a renunțat la credința creștinăSfântul Luca a fost anchetat, arestat și întemniţat, apoi trimis în exil timp de 11 ani. Bolșevicii l-au trimis mai întâi la Cercul Polar de Nord, apoi în regiunea Arhangelsk, pentru încă aproape trei ani, și în îndepărtata Siberie. Orbind de ochiul drept, de la bătăi și chinuiri, nu a cârtit nici măcar o secundă. Întorcându-se din exil, a militat pentru redeschiderea bisericilor și încetarea persecuției religioase. Starea precară de sănătate l-a împiedicat să mai opereze, iar în 1956 a orbit complet.

Find lipsit de vederea trupească, avea să răspundă mirării celor din jurul său, care nu își puteau explica liturghisirea lui fără greș: „Cel ce și-a închinat viața Domnului nu poate fi niciodată orb, fiindcă Dumnezeu îi dă lumină la fel cu cea de pe Tabor”.

Sfântul Luca a trecut la Domnul pe 11 iunie 1961, la vârsta de 84 de ani, pe când se afla în scaunul de Arhiepiscop al Simferopolului. Înainte de a-și da sufletul în mâinile lui Dumnezeu, le-a spus ucenicilor care se aflau lângă patul său:

„Copiii mei, cu mare stăruinţă vă îndemn, înarmaţi-vă cu pavăza dată de la Dumnezeu, ca să vă puteţi păzi de uneltirile diavolului. Nici nu vă închipuiţi ce viclean este. Nu trebuie să luptăm cu oamenii, ci cu stăpâniile şi puterile, adică duhurile rele. Aveţi grijă! Diavolului nu-i este de folos să gândească şi să simtă cineva că îi stă aproape. Un vrăjmaş ascuns şi necunoscut e mai primejdios decât unul văzut. O, cât de mare şi de groaznică e oastea dracilor! Fără de număr este hoarda lor întunecată! Neschimbată, neobosită, zi şi noapte căutând a ne face să cădem pe noi, toţi cei ce credem în numele lui Hristos, să ne ademenească pe calea necredinţei, a vicleniei şi a necuviinţei. Aceşti vrăjmaşi nevăzuţi ai lui Dumnezeu au ca singur rost, zi şi noapte, nimicirea noastră. Însă nu vă temeţi! Luaţi putere din numele lui Iisus!”.

Chirurg, savant, artist și deopotrivă arhiereu al Bisericii Ortodoxe, Sfântul Luca al Crimeei rămâne un model de slujire și jertfã a capacității creatoare pe care a dăruit-o Dumnezeu neamului omenesc.

În ședința de lucru din 28-29 septembrie 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât includerea, începând cu anul 2013, în calendarul creştin ortodox român, a pomenirii Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, cu ziua de prăznuire la 11 iunie, fiind un model de ierarh şi medic creştin care se bucură deja de cinstire deosebită în multe Biserici Ortodoxe.

Vă recomandăm să citiți și: