Vrăjmașul caută să ne întărâte asupra prietenilor

rp_ghimpi-150x150.jpg      Aceasta este o ispită pentru voi două de la vrăjmașul, care nu rabdă când se sălășluiește pacea și dragostea reciprocă, mai ales acolo unde oamenii se îngrijesc în special de nevoința rugăciunii.

Îmi scrii că între tine și N. s-a iscat o neînțelegere. Ție ți se pare că ea s-a schimbat mult și nu mai e ca înainte, iar ei i se pare că tu ți-ai schimbat atitudinea. Mai departe spui că, fie numai și rareori, dar te găsește câte-o indignare puternică și iritare. Aceasta este o ispită pentru voi două de la vrăjmașul, care nu rabdă când se sălășluiește pacea și dragostea reciprocă, mai ales acolo unde oamenii se îngrijesc în special de nevoința rugăciunii. Anume atunci vrăjmașul se străduiește să aducă mânia din ambele părți, ca să-l facă pe om incapabil nu numai de rugăciune, ci și de orice lucru bun.

Așadar, căutați la voi înșivă, chemând atotputernicul ajutor al lui Dumnezeu, înarmați-vă împotriva uneltirilor vrăjmașului, care caută să vă aducă pagubă sufletească, și în tot chipul străduiți-vă să evitați starea de mânie, amintindu-vă cuvintele Apostolului: „Pacea să urmați cu toții și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evrei 12, 14). (Sfântul Cuvios Ambrozie de la Optina)

(Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, Galați, 2009, pp. 121-122)
doxologia.ro