Sarbatoarea Sfintei Parascheva-traditii si obiceiuri

Pe 14 octombrie (27)este celebrata sarbatoarea Sfintei Parascheva. Sfanta Parascheva este ocrotitoarea celor aflati in nevoi, “daruitoarea” celor in necaz, a celor care isi deschid sufletul in fata moastelor sale si se roaga cu sinceritate si credinta. In folclor, figura Sfintei coincide cu cea a Sfintei Vineri care ajuta tinerele sa se casatoreasca cu cel harazit de Dumnezeu, care inlesneste nasterea femeilor casatorite si ia sub aripa sa protectoare animalele salbatice. In popor, Sfanta Parascheva e perceputa ca fiind “mare la trup si urata la chip”, dar cu un suflet bun, pentru ca-i fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie, i se mai spune si Sfanta Vineri. In aceasta zi se ingroapa vara si toamna, cu toate ale ei, bune sau mai putin bune, pune stapanire peste intreaga fire. Fetele tinere trebuie sa tina Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite asa cum a fost ea. La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele. Credinciosii care nu ajung la Iasi merg la bisericile sau manastirile din apropiere sa se roage pentru sanatate, bunul mers al vietii si pentru inlaturarea necazurilor, si fac pomeni pentru mortii care nu-si gasesc linistea, adica pentru aceia care au murit fara lumanare si au fost ingropati fara preot. Gospodarii care pot si au cu ce fac, in aceasta zi, masa mare, cu bucate alese sa manance si cei saraci, nu se servesc, insa, poame cu cruce, nuci si castraveti. Se spune ca asa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi si Ziua Sfantului Dumitru, pe 26 octombrie, dar si celelalte sarbatori de peste an. Se mai spune ca, daca frunzele copacilor ingalbenesc si cad repede, este semn ca anul care vine va fi roditor. In dimineata zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie sa verifice felul in care au dormit oile. Daca stau gramada, e semn ca va fi iarna grea, geroasa. Daca sunt imprastiate, iarna va fi blanda. Si, daca de Sfanta Parascheva nu ploua, atunci iarna va veni curand.
VIATA OCROTITOAREI MOLDOVEI-SFINTA PARASCHEVA
Cunoscuta ca fiind ocrotitoarea Moldovei, Sfinta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia, linga Constantinopol, capitala imperiului Bizantin, si a trait in secolul al X-lea. A fost crescuta de parinti in teama de Dumnezeu si in deprinderea faptelor bune crestinesti, indeosebi in rugaciune, post si milostenie. De multe ori, Parascheva isi dadea hainele bune oamenilor saraci si imbraca hainele proaste ale acelora. Aceste fapte de milostenie i-au adus mustrarea si, uneori, bataie din partea parintilor. Dar fecioara nu a renuntat niciodata sa urmeze calea lui Hristos. A dovedit acest lucru si mai tirziu, dupa moartea parintilor, cind a aratat hotarire in folosirea averii sale. Intr-o zi, cind a auzit la biserica cuvintele Evangheliei: “Cine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”, Parascheva a inteles ca a venit vremea sa lase toate si sa urmeze pe Mintuitorul Iisus Hristos. Si-a daruit saracilor partea ei de mostenire si s-a retras la o manastire de fecioare linga Constantinopol. Acolo a dus o viata aspra, dupa rinduiala monahilor, desi era tinara. A petrecut in post, rugaciune si asceza o buna bucata de timp, pina cind un inger al Domnului i-a spus sa lase pustiul si sa se intoarca in patria sa, deoarece acolo i se cuvenea sa moara. Sfinta Parascheva a stiut ca porunca era de la Dumnezeu si ca viata ei este scurta. Dupa o vreme petrecuta in pustie, a plecat la Ierusalim sa se inchine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului. La virsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva s-a intors in patria sa, la Epivat, unde a mai petrecut inca doi ani, dupa care si-a dat sufletul in miinile lui Hristos. Dupa moarte, moastele ei au facut numeroase minuni, tamaduind pe bolnavi si indraciti. In anul 1641, voievodul Vasile Lupu a adus moastele sfintei Parascheva la Iasi, primindu-le in dar de la Patriarhia Ecumenica, si le-a asezat in biserica Sfintii Trei Ierarhi. La sfirsitul secolului al XIX-lea, in urma unui incendiu izbucnit la Trei Ierarhi, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se gasesc si astazi. In fiecare an, pe 14 octombrie, are loc pelerinajul la Iasi, unde se afla moastele Sfintei Parascheva. Se spune ca este bine sa-ti aduci aminte de ziua sfintei si sa te rogi direct la racla sfintei in aceasta zi, iar sfanta Parascheva se va ruga la randul sau pentru tine in fata lui Dumnezeu. Daca nu poti ajunge la Iasi, este bine sa te duci in orice biserica si sa te rogi pentru sanatatea si binele tau si al familiei tale, dar si pentru iertarea pacatelor celor dragi care nu mai sunt langa tine.   Rugaciune catre Sfanta Parascheva
Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.