Cel care se abate de la Domnul, se abate de la lumină și se duce la întuneric

   „Eu sunt Lumina lumii; cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții”, spune Domnul. Prin urmare, cel care se abate de la Domnul […]

lumina2    „Eu sunt Lumina lumii; cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții”, spune Domnul. Prin urmare, cel care se abate de la Domnul se abate de la lumină și se duce la întuneric: ca atare, acesta este adevăratul obscurantist. Știi ce cere învățătura lui Hristos, deci ia seama: pe cel care nutrește gânduri potrivnice acestei învățături, nu te sfii să îl numești obscurantist; este chiar numele ce i se potrivește. Domnul învață că Dumnezeu este Unul după ființă și Treimic după ipostasuri – aceasta este raza luminii suprafirești a adevărului; cel care propovăduiește împotriva acestui adevăr duce din lumină la întuneric și este un obscurantist.

(Sfântul Teofan ZăvorâtulTâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Traducere din limba rusă de Adrian și Xenia Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, 2011, p. 42)
doxologia.ro