Hristos – hrana si odihna

Cand cautam sa vedem cate dezlegari sunt intr-o perioada a postului, cat de mult dureaza, ce retete de post avem la indemana etc, e semn ca suntem departe de intelesul adevarat al postului. Dimpotriva, cand incepem sa ne multumim cu mai putina hrana si sa traim postul aspru ca pe ceva usor, e semn ca fiinta noastra se bucura de unirea cu Hristos. Iar aceasta intalnire cu Domnul ne face sa nu mai cunoastem nici foamea si nici osteneala. El devine hrana si odihna.

Nu simpla mancare de post ne face postitori. Sigur ca postul implica o anumita hrana, dar cere si o oprire de la savarsirea anumitor fapte, de la rostirea anumitor cuvinte si de la alungarea anumitor ganduri. Postul desavarsit nu este doar cel trupesc, ci si cel sufletesc. Postul trebuie unit cu rugaciunea, ca puterile omului sa fie intarite de Dumnezeu in asa fel incat omul sa iasa biruitor din lupta cu patimile. Postul e o impreuna calatorie cu Dumnezeu.

In orice post suntem chemati sa ne asezam intr-un alt mod de existenta. Cel care s-a unit cu Hristos ii raspunde celui ce ii face rau cu blandete si se roaga pentru indreptarea aceluia. A te mania atunci cand ti s-a facut rau, e dovada faptului ca Hristos nu ti-a devenit inca hrana si odihna. Sa fim realisti, nu putem ierta cu adevarat fara ajutorul lui Dumnezeu. Dar pentru a primi acest ajutor, trebuie sa cautam sa ne eliberam de rau si sa-l rugam pe Dumnezeu sa-l stearga cu puterea Sa.

Post cu bucurii!

Adrian Cocosila
crestinortodox.ro