Armurariul (Silybum marianum) conţine substanţe cu o extraordinară acţiune benefică asupra ficatului. În prezent, armurariul este unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva afecţiunilor hepatice.
Armurariul şi boala canceroasă Mai mult decât atât, seminţele de armurariu au stârnit interesul ştiinţei, a cercetătorilor care caută noi mijloace pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Zecile de studii, unele finalizate, altele aflate în curs de derulare, arată faptul că seminţele plantei sunt un inamic de temut al bolii canceroase. Specialiştii le recomandă atât persoanelor sănătoase, pemtru a preveni această maladie de temut, cât şi persoanelor deja bolnave, pentru a putea combate boala şi pentru a-i diminua efectele nocive asupra organismului.
Care sunt beneficiile consumului de armurariu:
- Protejeaza ficatul de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului;
- Creste fenomenele de regenerare a tesutului hepatic, fiind un puternic antioxidant;
- Stimuleaza regenerarea ficatului in caz de hepatita virala A, B si C, hepatita toxica ori ciroza hepatica, si a dovedit efecte de inhibare a replicarii virusilor hepatici;
- Se folososte ca adjuvant si in caz de dischinezie biliara, migrene, urticarie, psoriazis ori cancer de piele;
- Scade nivelul crescut peste normal ale colesterolului sanguin;
- Scade rezistenta la insulina a celulelor, la pacienii cu diabet zaharat tip 2;
- Inhiba cresterea celulelor tumorale la nivelul cervixului si prostatei, in experimente in vitro;
- Reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei, fiind folosit ca si puternic detoxifiant.
Boli în care se folosesc seminţele de armurariu
- Hepatită virală A, B şi C– numeroase studii efectuate în Statele Unite au arătat că flavonoidele din compoziţia seminţelor de armurariu favorizează regenerarea celulelor hepatice, măresc capacitatea organismului şi în special a ficatului de a se apăra de infecţii. Într-o primă fază, armurariul se ia sub formă de infuzie combinată (întrucât se recomanda un aport consistent de lichide): 1 litru şi jumătate pe zi, vreme de 3 săptămâni. Apoi se face o pauză de 15 zile, după care armurariul se administrează sub formă de pulbere, din care se ia o linguriţă de 4 ori pe zi.
- Icter, insuficienţă hepatică– silibinina conţinută de armurariu împiedica procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice, stimulează eliminarea compuşilor toxici din celulele hepatice. Se administrează zilnic jumătate de litru de infuzie combinată de armurariu, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.
- Ciroza hepatică– o comisie medicală oficială din Germania a dat în urmă cu doi ani avizul favorabil pentru folosirea armurariului în tratamentul bolnavilor de ciroza. Această plantă, se spune în raportul comisiei, este un foarte bun stimulent al activităţii ficatului, împiedica fribrozarea acestuia şi ajuta la regenerarea să. Se ia sub formă de pulbere câte o linguriţă rasă de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauză.
- Diskinezie biliară, litiaza biliară– se face un amestec de tinctura de armurariu şi tinctura de anghinare, în proporţii egale. Se ia din această combinaţie o linguriţă de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de mesele principale. Are un puternic efect de stimulare a producţiei de bila, favorizează eliberarea acesteia, împiedica acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare şi diminuează stările inflamatorii. Tratamentul se recomandă şi în cazul dispepsiei sau al digestiei dificile.
- Otrăvire cu ciuperci toxice– se consuma vreme de 10 zile din abundenţă infuzie combinată de armurariu (minimum un litru pe zi), care susţine activitatea hepatică şi neutralizează direct acţiunea unor substanţe toxice din ciuperci (în special amanitina şi faloidina).
- Intoxicaţie cu metanol, cu tetraclorura de carbon, cu metale grele (plumb, mercur), cu medicamente care atacă ficatul– se administrează vreme de o săptămână un litru şi jumătate de infuzie combinată de armurariu pe zi. Este un tratament adjuvant foarte util pentru protejarea organelor interne şi a sistemului nervos.
- Alcoolism– se fac cure de trei săptămâni, cu două săptămâni de pauză, cu infuzie combinată de armurariu, din care se bea un litru pe zi. Armurariul nu diminuează dependenţa de alcool, însă ajuta la refacerea ficatului (greu încercat de consumul sistematic al acestei substanţe) şi, foarte important, susţine activitatea nervoasă, ajutând chiar la recăpătarea reflexelor şi a coordonării normale, reducând tremurul membrelor şi alte simptome de acest gen. Un studiu făcut pe pacienţii alcoolici dintr-un spital de profil din Spania sub conducerea medicului A. ParEs a pus în evidenţă toate aceste efecte benefice ale armurariului.
- Psoriazis– se aplică o dată pe zi o cataplasmă cu pulbere de seminţe de armurariu, pe locurile afectate. Suplimentar se face o cură internă cu seminţe de armurariu, sub formă de tinctura, 4 linguriţe pe zi, pentru dezintoxicare. Adjuvant în cancerul de piele – o dată la două zile, se pun cataplasme cu pulbere pe zona bolnavă. Suplimentar, se face un tratament intern, aşa cum vom vedea în capitolul special dedicat bolii canceroase.
- Precauţii la tratamentul intern cu armurariu
- Studiile efectuate până în prezent nu au pus deocamdată în evidenţă efecte secundare nocive la administrarea armurariului pe cale internă sau externă. Singură observaţie în aceste sens este că dozele mari pot provoca (rareori) scaune diareice, caz în care se vor diminua sau, în cazurile grave, se va întrerupe administrarea.
- Armurariul şi cancerul
- Seminţele de armurariu sunt „găselniţa” de ultimă oră a cercetătorilor care caută noi mijloace pentru prevenirea şi combaterea bolii canceroase.Zeci de studii, unele dintre ele finalizate, alte în curs de derulare, arată ca seminţele acestei plante sunt un inamic redutabil al cancerului. Ele sunt recomandate atât persoanelor sănătoase, pentru a preveni aceasta maladie, cât şi celor deja bolnave, pentru a o putea combate şi pentru a-i diminua efectele nefaste asupra organismului.
- Pentru a preveni cancerul –faceţi la fiecare schimbare de anotimp o cură cu seminţe de armurariu, consumând 4 linguriţe de tinctura pe zi, vreme de trei săptămâni. Această plantă activează sistemul imunitar (favorizând fagocitarea celulelor maligne), neutralizează radicalii liberi, reîntinereşte organismul. Studii făcute în rândul populaţiilor mediteraneene şi din Asia Centrală, unde această plantă este consumată în mod tradiţional, arată că incidenta cancerului este de până la trei ori mai mică la cei care consumă frecvent această plantă.
Reţetele pentru cure
Se obţine prin măcinarea cu râşnita electrică de cafea după care se face o cernere prin sită pentru faina albă. Ideal ar fi, spun biochimiştii, să se macine pulberea cu 5-10 minute înainte de administrare, aşa încât oxidarea principiilor active să fie cât mai redusă. Dacă procedeul vi se pare dificil atunci păstraţi pulberea de armurariu într-un borcan ermetic închis, la rece şi la întuneric, nu mai mult de 4-5 zile. Se ia o linguriţă rasă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.
Tinctură de armurariu
Este una dintre cele mai apreciate modalităţi de tratament, având în vedere concentraţia şi modul de absorbţie a acesteia.
Într-un borcan se pun 20 de linguri de pulbere de seminţe de armurariu, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Se lasă deasupra un loc liber de două degete. Borcanul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Termenul de valabilitate de la data preparării este de maximum 2 ani. Tratamentul cu tinctură de armurariu se face timp de 3 luni, cu o lună pauză, apoi alte trei luni (fără a se depăşi 9 luni de tratament pe an). Se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Acest tratament este eficient în tratarea cancerului hepatic şi în oprirea evoluţiei tumorale în cancerul de prostată. Tinctura de armurariu ajută la regenerarea celulelor hepatice şi la oprirea evoluţiei tumorilor aflate în primele stadii ale bolii.
Infuzie combinată de armurariu
Într-o jumătate de cană de apă, se lasă la înmuiat 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Maceratul obţinut se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit. În final, se combină cele două extracte.
Efecte secundare
Armurariul se va folosi cu precautie la cei care sufera de hipertensiune arteriala, precum si la femeile gravide. In rest administrarea plantei este sigura, fara aparitia efectelor neplacute.