Mosii de iarna, rugaciuni pentru cei morti

Mosii de iarna sau pomenirea generala a mortilor are loc anul acesta pe 9 martie.

In sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, Biserica se roaga pentru cei morti. Pomenirea celor adormiti din acesta zi este cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de iarna.

Mosii de iarna cad intotdeauna in sambata ce precede Lasatul sec de carne.

Pomenirea aceasta nu are o data fixa. E o zi cu data schimbatoare, in functie de Invierea Domnului. Anul acesta, pomenirea celor adormiti se va face pe 9 martie.

Mosii desemneaza neamul nostru, persoanele mutate in lumea vesniciei, pentru care se fac rugaciuni de mijlocire. Cu privire la rugaciunile pentru cei morti, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: “Sa ne rugam pentru cei morti, iar daca cel mort este pacatos, sa i se dezlege pacatele, iar daca este un drept, sa castige prinos de plata si sa mijloceasca la Dumnezeu pentru noi”. Intr-o rugaciune din Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, preotul Ii cere lui Dumnezeu sa-i pomeneasca in ceruri pe cei pomeniti de el, nominal, la proscomidie, si adauga: Iar pe cei pe care nu i-am pomenit, din nestiinta sau uitare, sau pentru multimea numelor, Tu Insuti ii pomeneste, Dumnezeule, Cel ce stii varsta si numirea fiecaruia, Cel ce pe fiecare il stii din pantecele maicii lui.

Sinaxarul sambetei care preceda Duminica Infricosatoarei Judecati ne vesteste ca “dumnezeiestii Parinti au hotarat pomenirea tuturor celor din veac adormiti intru dreapta credinta, in nadejdea invierii vesnice”, cu precizarea: sunt pomeniti si cei care au murit pe neasteptate, departe de casa, pe mare, in munti neumblati, in prapastii, in crapaturile pamantului, de ciuma, de foamete, in razboaie, de foc, de ger si de alte felurite morti”.

Pentru zilele de sambata avem doua moduri de slujire: slujbele cu “Dumnezeu este Domnul” după Psalmii Utreniei sau cele cu “Aliluia”. Cele cu “Aliluia” sunt slujbele de pomenire a celor trecuti in lumea vesniciei. In Tipicul Sfantului Sava apare mentiunea ca pot fi savarsite parastase in zilele cu “Aliluia” doar daca in ziua respectiva nu avem un sfant cu slujba speciala: Doxologie Mare, Polieleu sau Priveghere.

Sursa: CrestinOrtodox.ro