Papadia si efectele ei miraculoase

  papadiePăpădia este una din cele mai puternice plante antitoxice şi depurative de la noi. Frunzele, tulpinile şi rădăcinile sale ajută la mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organizm, intensifică tranzitul intestinal şi cresc tonusul întregului organizm.
   Păpădia este utilă pentru drenarea surplusului de apă din organism, pentru că este un diuretic puternic. Ceaiul de papadie are rezultate importante in detoxifierea organismului, mai ales în perioadele de schimbare a anotimpului.
   O gasim peste tot, de primavara devreme pina toamna tirziu, Este o sursa importanta de potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele contin o cantitate mai mare de vitamina A decit morcovii, de asemenea vitaminele B, C si D.Această plantă este folosită cu succes în tratamentul unui număr mare de afecţiuni:
la acnee,
– la alergie
,
– la indigestie,
– la gastrită hipoacidă
,
la dischinezie biliară,
– la tratarea hepatitei,
– a cancerului,
– a constipaţiei atonă,
– a îmbunătăţirei rezistenţei imunitare la infecţiile căilor respiratorii
Un efect deosebit îl are atât planta uscată cât şi cea proaspătă în tratamentul diabetului zaharat, boală în care are uneori efecte miraculoase.

Mod de preparare:

Ceai
Turnaţi o cană de apă fiartă peste 2 linguriţe de păpădie, fierbeţi un minut. Lăsaţi 15 minute la infuzat, apoi strecuraţi. Pentru un tratament cu păpădie beţi 2 căni pe zi timp de cel puţin 6 săptămâni. Pentru a veni în sprijinul tratamentului, consumaţi o porţie de salată de păpădie cel puţin o dată pe săptămână.

Amestec de ceaiuri
Amestecaţi o linguriţă de păpădie, 1/2 linguriţă de flori de porumbar, 1/2 linguriţă de mentă şi 1/2 linguriţă de viorele. Beţi o cană dimineaţa şi una seara pentru tratamentul contra reumatismului.
Cataplasme
Turnaţi o cantitate mică de apă fierbinte peste 3 linguri de rădăcină de păpădie; fierbeţi 5 minute. Zdrobiţi până obţineţi o pastă. întindeţi pasta pe o bucată de pânză şi aplicaţi pe încheietura care vă doare. Acoperiţi cu un prosop.
Sirop de păpădie
Turnaţi o cană de apă fiartă peste 2 linguriţe de frunze de păpădie şi 2 linguriţe de rădăcină de păpădie; fierbeţi un minut. Lăsaţi la infuzat 15 minute, apoi strecuraţi. Fierbeţi apoi împreună cu 5 uncii de zahăr până devine sirop. Turnaţi într-un borcan cu capac etanş şi consumaţi o lingură pe zi.

   Papadia se foloseste si in salate. Este bine ca frunzele sa fie culese dimineata devreme, inainte ca floarea sa se deschida. Daca sint culese dupa inflorire, in timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. Dupa ce sint culese acestea sint bine spalate in apa rece, la fel ca salata. Odata curatate, ele trebuie uscate prin scuturare sau asezindu-le pe o hirtie curata. Cu cit se recolteaza mai tirziu, spre toamna, cu atit mai bine. Plantele de primavara sint mai bune la salata decit cele din vara.

Iata o minunata reteta de salata:
Spalati doua miini de frunze verzi de papadie, adaugati salata verde, castraveti, ceapa, putin otet de mere cu miere si un strop de ulei de masline. In afara de salata, frunzele verzi se pot folosi si ca ingrediente ale sandvisurilor, impreuna cu putina sare ca substituent al salatei. Valoarea nutritiva a papadiei consta in continutul ridicat de vitaminele A, B si C.

Precauţii utile pentru anumite afecţiuni
În cazurile de ulcer şi gastrită, păpădia este bine să fie folosită cu precauţie deoarece poate cauza o supraproducţie de acid gastric. Sucul care se găseşte în tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza această plantă pentru a verifica nivelul de potasiu.
nutritionist
Nicu Furdui