Sambata mortilor – mosii de iarna

Biserica Ortodoxa se afla pe 9 martie 2024 in ziua de pomenire a celor trecuti in vesnicie, ziua “mosilor de iarna“, asa cum mai este cunoscuta in popor. In aceasta zi, in toate bisericile ortodoxe se va oficia Sfanta Liturghie si slujbe speciale de pomenire a celor care au trecut la cele vesnice.

Slujba in care se pomenesc cei adormiti intru Domnul poarta numele de Parastas. Parastasele sunt ierurgii speciale ale Bisericii, la care credinciosii aduc coliva, ce simbolizeaza trupul mortului, coliva facuta din boabe de grau. Sa nu uitam ca bobul de grau, asa cum spune Mantuitorul Iisus Hristos, este simbol al Invierii – daca nu este ingropat in pamant si nu putrezeste, acesta nu rodeste, nu inviaza spre o rodire multipla (cf. Ioan 12, 24).

Parastasul este slujba prin care preotul si crestinii se roaga pentru cei trecuti la viata vesnica, aducand inaintea lui Dumnezeu cereri pentru ca El sa le ierte pacatele si astfel sufletele celor adormiti sa aiba parte de mantuire.

Biserica a consacrat ziua de sambata pentru pomenirea mortilor. Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sambata si pentru ca aceasta zi premerge duminicii – ziua Invierii – numita si cea dintai zi a noii creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.

In calendar avem si sambete speciale de pomenire a tuturor mortilor: sambata dinaintea Infricosatoarei Judecati, Sambata Rusaliilor si prima sambata a lunii noiembrie, zile care poarta denumirea de mosii de iarna, mosii de vara si mosii de toamna.

In Postul Sfintelor Pasti exista si randuiala sarindarelor, adica a pomelnicelor pe care credinciosii le aduc la biserica, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face in Sambata lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

Dupa traditia Bisericii se face rugaciune pentru cei morti la urmatoarele termene: ziua a 3-a, ziua a 6-a, ziua a 9-a, ziua a 40-a, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni si la 12 luni, apoi in fiecare an pana la implinirea a 7 ani de la moarte. Insa, nu trebuie sa asteptam doar aceste zile pentru pomenirea lor. Ci in fiecare zi ne putem ruga lui Dumnezeu pentru ei. Nicolae Iorga spunea ca “Oamenii nu mor cu adevarat cand sunt coborati in mormant, ci cand sunt uitati de catre noi, cand ii ingropam nu in pamant, ci in uitare”.

Sa rugam pe Dumnezeu sa-i odihneasca si sa le daruiasca odihna intru fericire.

Iulian Predescu
sursa: crestinortodox.ro