Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva este praznuita pe 14 octombrie. In Acatistul inchinat ei, este numita “mult folositoare”, pentru ca daruieste celor ce ii cer ajutorul harul lui Hristos. Fie ca vorbim de boli, de necazuri, suferinte etc., ea aduce neincetat alinare, mangaiere si vindecare. Prin toate minunile savarsite de Sfanta Parascheva, Dumnezeu ne vorbeste si ne descopera cat de minunat este. Ea are parte de un acatist in care nu se vorbeste nimic despre viata sa, ci doar despre binefacerile sale, de ajutorul pe care il daruieste celor care o cinstesc. Astfel, fiecare icos al Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva se termina cu aceasta formula: “Bucura-te, Sfanta Cuvioasa Parascheva, mult folositoare”.

Sfanta Parascheva a trait la inceputul secolului al XI-lea. S-a nascut intr-o familie crestina si a imbratisat viata monahala de tanara. A vietuit la o manastire din Constantinopol, apoi la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea (in Pont) si in cele din urma in pustiul Iordanului. Prin descoperire dumnezeiasca, revine in locurile natale si trece la cele vesnice la varsta de aproximativ 27 de ani. A fost inmormantata ca o straina si descoperita in chip minunat.

Potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au adus la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva, neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis “si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva” i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.

In anul 1235, sfintele sale moaste au fost luate de imparatul Ioan Asan al II-lea, al romanilor si bulgarilor (1218-1241), si duse la Tarnovo. In anul 1393, au fost stramutate la Belgrad, iar in 1521, au fost aduse la Constantinopol. Moastele sale vor ajunge in tara noastra in anul 1641, ca multumire pentru faptele domnitorului Vasile Lupu, care platise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. Racla cu moastele sfintei a fost adusa cu o corabie, pe Marea Neagra, pana la Galaţi, iar de aici a fost adusa la Iasi, intr-un car cu boi si asezate in Manastirea Sfintilor Trei Ierarhi, in anul 1641. Astazi, moastele Sfintei Parascheva se afla in Catedrala mitropolitana din Iasi.

Amintim ca in anul 1944, din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost prezente la Manastirea Samurcasesti din judetul Ilfov. Au fost adapostite aici in perioada 10 aprilie 1944 – 27 octombrie 1944. Pe 27 octombrie 1944, moastele sale au fost asezate langa cele ale Sfantului Dimitrie Basarabov in catedrala din Bucuresti si readuse in Catedrala mitropolitana din Iasi, pe 13 noiembrie 1944.

Nu trebuie uitat ca vesmintele Cuvioasei Parascheva sunt schimbate de mai multe ori in cursul unui an. Cu ocazia hramului, se schimba cu o seara inainte de a fi scoasa din Catedrala, dar si dupa hram. Mai este schimbat de Craciun, apoi la inceputul Postului Mare, iar cu o zi inainte de Pasti, vesmantul se schimba cu unul alb, prezent pana dupa sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant.

Dupa ce sunt schimbate aceste vesminte sunt daruite bisericilor din tara si strainatate.

Incepand cu anul 1996, a devenit o traditie ca de hramul Cuvioasei Parascheva de la Iasi, sa fie aduse moastele altor sfinti. Anul acesta, alaturi de racla cu sfintele moaste ale Sfintei Parascheva, va fi si racla cu sfintele moaste ale Sfantului Paisie de la Neamt.

La multi ani celor ce poarta numele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Adrian Cocosila
crestinortodox.ro