Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca

Cuvioasa Maria Egipteanca este pomenita in Biserica Ortodoxa pe 1 aprilie. Viata Sfintei Maria Egipteanca se citeste la Denia Canonului Sfantului Andrei Criteanul din saptamana a V-a a Postului Sfintelor Pasti si in Duminica a 5-a din Postul Mare, la Utrenie (in locul Sinaxarului), deoarece aceasta Duminica este inchinata Cuvioasei Maria Egipteanca.

Maria Egipteanca a fost o tanara frumoasa din Alexandria Egiptului care a devenit prostituata si vreme de 17 ani din viata si-a trait-o in acest fel. La un moment dat, crestinii din Alexandria faceau pelerinaj la Ierusalim cu prilejul sarbatorii Inaltarii Sfintei Cruci. Auzind de acest pelerinaj, a dorit sa mearga si ea, insa nu din motive duhovnicesti, ci din motive pacatoase. Ajunge la Ierusalim si cand incearca sa intre in Biserica Sfantului Mormant, o putere nevazuta a tintuit-o afara si atunci s-a cutremurat. Doreste sa intre in Biserica si pentru ca nu reusea, se roaga Maicii Domnului sa mijloceasca pentru ea, fagaduind ca daca va reusi sa intre, isi va schimba viata. Dumnezeu a primit mijlocirea Maicii Domnului si Maria Egipteanca a reusit sa intre in Biserica si sa se inchine la Lemnul Sfintei Cruci.

Momentul ridicarii din viata pacatoasa ne este redat astfel: “Fiind in rusine si in deznadajduire, m-am departat si stateam intr-un colt al pridvorului bisericii. Si abia oarecand mi-am venit in simtire si am inteles care a fost pricina ce ma oprea a vedea lemnul facator de viata al Crucii Domnului. Pentru ca se atinsese de ochii inimii mele lumina intelegerii celei mantuitoare, porunca Domnului cea stralucita, care lumineaza ochii cei sufletesti, aratandu-mi ca tina faptelor mele imi opreste intrarea in biserica. Deci, am inceput a plange, a ma tangui si a ma bate in piept, scotand suspinuri din adancul inimii mele. Si plangand in locul unde stateam, am vazut sus icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu stand in perete.”

Dupa ce a iesit din Biserica, merge la Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” de langa Iordan, unde se spovedeste si primeste Sfanta Impartasanie, iar a doua zi dimineata pleaca in pustia Iordanului cu trei paini si jumatate, nevoindu-se vreme de 47 de ani.

Viata Sfintei Maria Egipteanca a fost scrisa de catre Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Maria Egipteanca este o icoana a pocaintei. Luand aminte la viata ei sa ne intarim duhovniceste si sa nu deznadajduim din cauza pacatelor, ci urmand pildei ei de pocainta, vom ajunge si noi la mantuire.
sursa: crestinortodox.ro