Sfantul Cuvios Ioan a fost monah in Lavra Veche a lui Hariton cel Mare din Palestina, numita si Pesterile cele Vechi. In acest loc s-a daruit deplin tuturor nevointelor, petrecand in rugaciune si priveghere, si cugetand pururea la ceasul mortii. In acest locas monahal el s-a invrednicit de harul preotiei. Cuviosul Ioan a trecut la cele vesnice in secolul al 8-lea. Deoarece Cuviosul Ioan s-a nevoit cea mai mare parte a vietii sale in acea pestera veche, slujind in biserica, a fost numit si Paleolavritul sau “al pesterii celei vechi”.
Troparul Sfantului Cuvios Ioan
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ioan, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.
Denia Acatistului Bunei Vestiri
Denia Acatistului Bunei Vestiri sau Slujba Imnului Acatist este oficiata in fiecare an, vineri seara, in saptamana a V a din Postul Sfintelor Pasti.
Sarbatoarea isi are originea in interventia miraculoasa a Fecioarei Maria in timpul atacarii Constantinopolului de catre persi si avari, in 7 august 626. In timp ce imparatul Heraclie se afla intr-o expeditie in Orient, departe de Constantinopol, Patriarhul Serghie a facut procesiuni cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana “nefacuta de mana” a lui Hristos si vesmantul Maicii Domnului si a incurajat poporul sa inalte rugaciuni catre Nascatoarea de Dumnezeu.
Citeste mai multe informatii despre Denia Acatistului Bunei Vestiri
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului mucenic Pafnutie;
– Sfintilor Socrat si Dionisie;
– Sfantului Agatanghel;
– Preacuviosului Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei;
– Sfantului Trifon arhiepiscopul Constantinopolului;
– Cuviosului Simeon, egumenul Manastirii Filoteu din Muntele Atos;
Maine, 20 aprilie, facem pomenirea Sfantului Teotim, Episcopul Tomisului.
Sursa: CrestinOrtodox.ro