Sfantul Prooroc Ilie

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a săvârșit mai multe minuni de-a lungul vieții, iar atunci când a murit, credința spune că a fost ridicat la cer cu un car de foc. De aici și cultura populară care îl prezintă ca fiind călătorul în căruţa de foc, aducătorul de grindină şi purtătorul de trăsnete. Atunci când plouă sau tună, bătrânii spun că Ilie se plimbă pe cer în carul său de foc şi împarte ploaia şi furtuna.

sf.IlieSfântul Ilie a trăit cu 900 de ani înaintea lui Iisus, în perioada în care împărat al Israelului era Ahab. Acesta a dat dovadă de foarte multă răutate în timpul domniei sale, iar Ilie, mâhnit de tot ceea ce vedea în jurul său s-a rugat la Dumnezeu, după care s-a dus la împărat și i-a spus că vor fi pedepsiţi de Dumnezeu: ” Viu este Dumnezeul puterilor, Dumnezeul lui Israil, înaintea Căruia stau eu, că nu va fi în anii aceştia rouă şi ploaie din cer pe pământ, decât numai prin cuvântul gurii mele”. În momentul în care a terminat de rostit aceste cuvinte, s-a încuiat cerul şi peste Israel a venit o secetă mare care a ținut timp de trei ani şi jumătate.

Împăratul l-a amenințat pe prooroc că-l va ucide, motiv pentru care Sfântul Ilie s-a ascuns aproape de o apă, acolo unde a fost hrănit de corbi. Mai apoi s-a mutat în casa unei văduve din Țara Feniciei. Drept răsplată pentru că a fost hrănit cu bruma de făină şi ulei pe care această femeie le avea în casă, Ilie i-a înviat copilul care îi murise. Acesta când a crescut a devenit la rândul său prooroc – Iona.

După trei ani, Ilie s-a întors la împărat și l-a pus să adune la un loc principalii preoți ai zeului Baal. Au luat doi viței, unul pentru ilie și unul pentru slujitorii lui Baal și cei care vor reuși să ardă jertfa fără foc, aceia slujesc adevărata credință. Atunci Dumnezeu a trimis un foc mare din cer asupra vițelului lui Ilie și tot poporul care era adunat pentru a privi a recunoscut că Dumnezeul lui Ilie este cel adevărat.

Speriat însă de amenințările Isabelei, soția împăratului, Ilie a fost nevoit să fugă din nou în pustietate, acolo unde a stat pe muntele Horeb, unde a vorbit de mai multe ori cu Dumnezeu și cu îngerul său.

Atât împăratul Ahab cât și soția sa Isabela și mai apoi fiul lor Ohozie au murit înainte ca Ilie să fie luat la cer. Acest lucru s-a întâmplat în apropierea Iordanului, acolo unde se afla alături de Elisei, cel pe care l-a uns ca și prooroc și care a fost slujitorul său. Un car de foc l-a luat pe Ilie și l-a dus în cerc alături de Dumnezeu.

 Traditii si obiceiuri de Sf. Ilie

În data de 20 iulie(2 august) se culege busuiocul și se pune la uscat în podul casei. Tot în această zi se culeg plantele de leac, care se duc la biserică pentru a fi sfințite și apoi se pun la păstrare pentru a fi folosite în scopuri farmaceutice.

O tradiție interesantă în această zi este legată de mere, numite și fructele lui Sant-Ilie. În trecut nu era voie să se mănânce mere până pe data de 20 iulie și nici ca fructele să fie lovite unul de altul pentru a nu aduce grindina. Pentru a scăpa de superstiție, oamenii duc mere la biserică la aceasta sarbatoare pentru a fi sfințite, ceea ce înseamnă că pe lumea cealaltă ele vor deveni mere de aur. Aceste mere erau date ulterior ca pomană copiilor.

Se spune că de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină). De asemenea se crede că dacă tună vor fi merele și alunele viermănoase și dacă plouă, va ploua 20 de zile.  Cu această ocazie se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocos tăiat deasupra lor.