Tamaduirea femeii garbove

Duminica, 10 decembrie 2023, in toate bisericile ortodoxe se citeste pericopa evanghelica de la Luca (cap.13, vs.10-17), in care ni se prezinta Tamaduirea femeii garbove, o femeie care de 18 ani avea trupul aplecat spre pamant, incovoiat, dar care avea o credinta atat de puternica, incat este numita de Hristos “fiica lui Avraam”. Este chipul persoanei care nu se revolta de nimic, ci isi poarta cu smerenie si rabdare suferinta.

Mantuitorul o vindeca din proprie initiativa, fara a fi rugat de cineva. Iar acest lucru ne descopera ca in Postul Nasterii Domnului suntem chemati sa facem fapte bune, fara a fi rugati. Este vindecata in zi de sambata, zi de sarbatoare in Vechiul Testament, ceea ce ne arata ca in savarsirea faptelor bune nu trebuie sa fim opriti de nimic.

Suntem datori sa nu-i lasam pe cei ce sunt in suferinta sa cada in deznadejde. “Mai cumplita este deznadejdea decat pacatul. Cel care si-a pierdut speranta a pierdut totul. Si Iuda, si Petru au pacatuit; cel dintai a cazut in deznadejde, curmandu-si viata, cel de-al doilea a cazut in deznadejde, dar s-a ridicat prin speranta, iar cainta i-a adus iertarea lui Dumnezeu” (Sf. Ioan Carpatiul).

Sunt persoane care au vazut in vindecarea femeii garbove, vindecarea firii umane, garbovita de pacat si aplecata spre moarte. Hristos, prin vindecarea femeii, ne arata restaurarea naturii umane. Fiul lui Dumnezeu S-a facut Om ca sa redea omului verticalitatea pierduta prin pacat. Ii daruieste posibilitatea de a sta fata catre fata cu cineva. Mai mult, sa poata privi si in sus.

Iulian Predescu
crestinortodox.ro