Vinerea Mare- Patimile și Răstignirea Domnului.

Ultima zi din Postul Mare este numită Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă, Vinerea Neagră sau Vinerea Mare. Conform tradiției creștine este ziua în care Iisus a fost judecat, umilit, […]

Ultima zi din Postul Mare este numită Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă, Vinerea Neagră sau Vinerea Mare. Conform tradiției creștine este ziua în care Iisus a fost judecat, umilit, schingiuit și răstignit și a murit pe cruce. Din această cauză, Vinerea Mare este zi de post negru.

În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este o zi aliturgică, adică nu se săvârșește nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Vineri seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica, ca la o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși simbolizează Trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

In ziua de Vinerea Mare, sfintii parinti recomanda credincioșilor sa tina post negru. Exista credinta ca postul negru implinit de ei in Vinerea Mare ii fereste de boli, le aduce in viața sufletul-pereche si prosperitate in casa, un an intreg.

Totodată, in aceasta zi, pana seara, se duc flori la biserica pentru Hristos si se treace pe sub Sfantul Aer (masa) de trei ori. Implinirea acestei vechi tradiții aminteste de cele trei poticniri ale lui Iisus pe drumul Golgotei, cand isi cara crucea in spate.

In toate zonele țarii, in Vinerea Mare varstnicele respecta datina postului negru pentru ca in acea familie sa se adune bucuriile. Seara, femeile in varsta participa la Denia Prohodului si totdeauna ele iau anafura din biserica pentru toti membrii familiei.

E bine să ne amintim ca în această zi sa ne iertam unii pe alții, sa ne rugam unii pentru altii și, intr-un gand, sa-l marturisim pe Hristos Cel inviat.